Recent Posts

Mektić, zabraniti militante: “Srbska čast” planirala širenje, “Askeri” povezani s vehabijama

Mektić, zabraniti militante: “Srbska čast” planirala širenje, “Askeri” povezani s vehabijama

Sigurnosni izvještaj o djelovanju “Srbske časti” i “Askera”, kao i procjena opasnosti koju te organizacije predstavljaju za mir i sigurnost, do kraja sedmice trebalo bi da bude dostavljen Parlamentu BiH…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti-Crna Hronika- Tehnologija- Evropa- Magazin” 21. 02. 2018. 07: 52-  Mektić, zabraniti militante: “Srbska čast” planirala širenje, “Askeri” povezani s vehabijama

Mektić: Zabraniti militante

Na pitanje da li nadležne institucije razmatraju mogućnost zabrane djelovanja “Srbske časti” i “Askera” u BiH, ministar Dragan Mektić dao je uopćen odgovor.

– Ukoliko se utvrdi da bilo koja organizacija ili udruženje predstavljaju opasnost po mir i sigurnost građana, sigurno je da bi takve organizacije trebalo zabraniti. Bez obzira s koje strane dolazile. Ljudima su potrebni mir i ekonomski napredak, a ne militanti koji huškaju na nove sukobe – kaže Mektić.

Izvještaje o sigurnosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na djelovanje pomenutih organizacija, koje su proteklih dana dospjele u žižu javnosti, odvojeno sastavile sve policijske i sigurnosne agencije u BiH, otkrivaju izvori “EuroBlica”.

U tim dokumentima se, prema tvrdnjama sagovornika “EuroBlica”, između ostalog navodi da “Srbska čast” zvanično nije registrovana kao nevladina organizacija ili udruženje u Republici Srpskoj, ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

S druge strane, u dijelu izvještaja koji se odnosi na “Askere”, zaključak je da se radi o organizaciji sa snažnim vehabijskim utjecajem, čiji je cilj radikalizacija bošnjačke omladine.

– Na zahtjev članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, Ministarstvo sigurnosti je još početkom februara trebalo da dostavi izvještaj o djelovanju paravojnih organizacija na teritoriji zemlje. Međutim, taj posao se razvukao do kraja mjeseca. U sastavljanju tog dokumenta učestvovali su MUP RS-a, Federalna uprava policije, SIPA, OSA, kao i svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova – ističu ovi sagovornici.

Opasna djeca i naivni kriminalci

Oni tvrde da su nadležne sigurnosne agencije prikupile prilično čvrste dokaze o tome da su pripadnici “Srbske časti”, organizacije koja je zvanično registrovana u Srbiji, planirali svoje širenje u Republici Srpskoj.

U isto vrijeme je djelovanje “Askera”, prema njihovim riječima, “neodvojivo od aktivnosti radikalnih islamističkih grupa u Federaciji BiH”.

– Članovima parlamentarne komisije bit će predstavljen izvještaj, koji je sastavljen od podataka svih sigurnosnih i policijskih agencija. Poslije toga je vjerovatno da će rasprava o sigurnosnoj situaciji biti održana u oba doma Parlamentarne skupštine BiH– tvrde izvori.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je potvrdio da bi izvještaj o djelovanju “Srbske časti” i “Askera” do kraja ove sedmice trebalo da bude predat članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net