Recent Posts

SARAJEVO: Goran Bregović, posjetio Reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića

SARAJEVO: Goran Bregović, posjetio Reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića

Poznati bosanskohercegovački i sarajevski kantautor Goran Bregović posjetio je danas reisu- l- ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura-  Zabava- Region- Magazin” 20. 02. 2018. 19: 42- SARAJEVO: Goran Bregović, posjetio Reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića

Bregović je izrazio želju da Reisu- l- ulemi predstavi svoj najnoviji projekat “Tri pisma iz Sarajeva”. Prema njegovim riječima album je namijenjen svjetskom tržištu, te je na njemu moguće čuti nekoliko jezika, a riječ je o muzici koja spaja različite kulture (slamsku- orijentalnu, kršćansku i jevrejsku) i on na karakterističan način predstavlja zvukove naše zemlje na univerzalan i svjetski način.

Reisu- l- ulema je tokom susreta istakao kako svi imamo obavezu učiniti sve što možemo kako bi se multietnički i multikonfesionalni duh Sarajeva i Bosne i Hercegovine sačuvao i svijetu prezentirao.

Kako je saopćeno iz Islamske zajednice, Bregović je izrazio želju da Reisu-l-ulemi predstavi svoj najnoviji projekat “Tri pisma iz Sarajeva”.

Sa svojim Orkestrom za vjenčanja i sahrane, poznatom po spajanju rocka, romske muzike i folka, ove godine nastupit će na 130 pozornica.

“Ja nisam neko ko pravi video za YouTube ili TV. Ja sam staromodan, putujem cijelim svijetom da bih predstavio svoj album”, kazao je Bregović.

Na njegovom novom albumu gostuju izraelski muzičari Asaf Avida i Riff Cohen, alžirska punk ikona Rachid Taha i španski pjevač Bebe. Na albumu se nalaze i tri numere za violinu i orkestar.

“I violina je u mojim pjesmama svojevrsna metafora. Svira se na tri različita načina, onako kako je sviraju kršćani, židovi i muslimani”, objasnio je Bregović.

U najavi za svoj novi album Bregović koristi dokumentarni videosnimak iz 1991. godine u kojem sjedi usred Sarajeva i govori o muzici koja dolazi iz crkava, katedrala i džamija te zaključuje da bi bilo šteta da se to izgubi.

“Ovaj video sam snimio godinu dana prije rata. Tužno je vidjeti mladića koji o tome govori, a radim to isto i sa 67 godina. Više od 20 godina kasnije ponavljam istu stvar u ‘Tri pisma iz Sarajeva’. To je sizifovski posao”, rekao je Bregović.

Kada je počeo rat, ispričao je Bregović, nije mogao zauzeti stranu.

“Moj otac je katolik, majka mi je pravoslavka, a moja supruga je muslimanka. Nisam mogao mrziti nikoga, bio sam tužan zbog svih”, kazao je muzičar.

AFP piše da multikulturalnog Sarajeva više nema jer su Srbi otišli u istočne dijelove, a mnogi Hrvati se nikada nisu vratili, dok Židova ima tek nekoliko stotina.

“Teško je shvatiti da nas historija ne može ništa naučiti i da svakih 50 godina ponavljamo rat. Djed i otac su mi bili vojnici, srećom, ja sam na početku rata bio u Parizu”, kazao je Bregović.

Kada nije na turnejama, Bregović živi na relaciji Beograd- Sarajevo- Pariz, a svoju ljubav prema Balkanu naziva teškom ljubavlju. Ipak, ne krije da je sretan što njegove kćerke imaju francusko državljanstvo i što žive u “normalnoj zemlji” s “normlanim patriotizmom” gdje nije potrebno ići u rat i stvarati žrtve. Domoljublje na Balkanu, zaključuje, ne zahtijeva previše, potrebni su samo vojnici…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net