Recent Posts

“Ako Kosovo i Srbija krenu u razmjenu teritorija, krenuće cijeli Balkan”

“Ako Kosovo i Srbija krenu u razmjenu teritorija, krenuće cijeli Balkan”

Ako bi Priština i Beograd razmijenili dijelove teritorije, proces se tu ne bi zaustavio, piše britanski list “Ekonomist” u opširnom tekstu o razmjeni teritorija na Balkanu…

LONDON: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Tehnologija- Evropa-  Magazin” 19. 02. 2018… 20: 53… “Ako Kosovo i Srbija krenu u razmjenu teritorija, krenuće cijeli Balkan”

Na Balkanu ne prestaju priče o promjenama granica i razmjenama teritorija…

Na sajtu “Ekonomista”, ističe se da bi moglo doći do ogromnih posledica u slučaju razmjene teritorija, i da bi “mudrije bilo umanjivanje značaja nacionalnih granica”.

U uvodnom dijelu teksta list je podsjetio da je Kosovo prije 10 godina proglasilo nezavisnost od Srbije i da su Albanci, koji čine većinu populacije, “slavili ali da Srbi, koji žive u enklavama, nisu”. Srbija nije priznala Kosovo, piše dalje list, ukazujući na to da kosovski Srbi sebe i dalje smatraju građanima Srbije.

– Situacija je tipična za Balkan, gdje su granice, iskreno govoreći, u neredu- ističe se u tekstu.

Tu su, piše dalje, “Srbi koji žive na Kosovu i Bosni i Hercegovini, gdje imaju svoju sopstvenu republiku (Republika Srpska), Albanci i Bošnjaci (muslimani) koji žive u Srbiji i Grci u Albaniji”. Nedavno su srpske vlasti, kako je list naveo, predložile da se razgovara o razmjeni teritorije sa kosovskim Albancima.

Turska i Grčka kao primer

– Da li je to razumna ideja? – postavlja pitanje autor teksta i nastavlja sa primerima “razmjena” iz historije – 1923. godine Grčka i Turska su se saglasile da razmijene oko dva miliona ljudi.

Većinsko hrišćansko stanovništvo Turske poslato je u Grčku, a muslimani iz Grčke su poslati u Tursku. To je bilo skoro nasilno preseljenje, ali, Grčka i Turska nisu ratovale od tada, navedeno je u tekstu. Jedino mjesto zbog kojeg se Grčka i Turska sukobljavaju je Kipar, na kome živi izmješano njihovo stanovništvo, konstatuje list.

– To je inspirisalo nacionaliste na Zapadnom Balkanu. Između 1918. i kasnih 1950- tih, mnogi muslimani su ohrabrivani da odu iz Jugoslavije u Tursku. Ali, u vrijeme raspada Jugoslavije 1990- tih i dalje je stanovništvo bilo prilično izmješano – piše “Ekonomist”.

Navodi i da su “lideri te Jugoslavije u ratu vidjeli su etničko čišćenje kao najbolji način da stvore nove nacije-države nenastanjene problematičnim manjinama.”

Do 1995. godine, područja historijski naseljena Srbima u Hrvatskoj su ostala prazna, a na stotine hiljada Srba, Hrvata i Bošnjaka je na sličan način iseljeno iz domova u Bosni, podsjeća list. Veliki broj Srba napustilo je Kosovo poslije rata, ali je oko 120.000 ostalo.

Srpske vlasti žele da razgovaraju o davanju sjevernog dijela Kosova Srbiji a da, u razmjenu, dijelovi Srbije naseljeni Albancima budu dati Kosovu.

Propast multietničkih država na Balkanu

Zagovornici takve ideje ističu da su multietničke države propale na Balkanu, ali, kako je naveo britanski list, “oni ignorišu činjenicu, da kada vlade jednom krenu tim putem, proces nema očigledan kraj i ne obraća pažnju na ljudska prava svih uključenih” (u proces).

– Ako Srbija i Kosovo započnu ozbiljne razgovore o prekrajanju njihovih granica, uticaj na balkanske zajednice, osim onih u pogođenim dijelovima Kosova i Srbije, može biti veoma dubok – smatra autor teksta.

Onda će, kako piše “Ekonomist”, “lideri u Republici Srpskoj održati referendum o budućnosti Republike Srpske, bosanski Hrvati će podnijeti tužbu, a Bošnjaci će se onda boriti da spreče rasparčavanje njihove podeljene zemlje”.

List piše da će dalje “Srbija spriječiti bošnjačke nacionaliste u Sandžaku koji sanjaju o ujedinjavanju tog regiona u Veliku Bosnu”.

– U međuvremenu, Albanci u zapadnoj Makedoniji i Crnoj Gori tražiće da se priključe Velikoj Albaniji – naveo je list.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net