Recent Posts

“STOTKA ZA 134.000 EVRA” Hrvatski mediji: VUČIĆ IMA MOĆNO VOZILO s kojim je došao u Zagreb

“STOTKA ZA 134.000 EVRA” Hrvatski mediji: VUČIĆ IMA MOĆNO VOZILO s kojim je došao u Zagreb

Hrvatski dnevnik danas je u tekstu “Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči” detaljno opisao limuzinu u kojoj se tokom posjete po Zagrebu vozio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Zagreb- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Putovanja- Region- Magazin” 15. 02. 2018… 05: 23…”STOTKA ZA 134.000 EVRA” Hrvatski mediji: VUČIĆ IMA MOĆNO VOZILO s kojim je došao u Zagreb

“Stotku dostiže za 6,5 sekundi, 425 KS, a košta više od milion kuna (oko 134.000 eura)”, piše poznati dnevnik iz Zagreba. Vučić se vozio u svom predsuedničkom vozilu, piše list i opisuje da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova, snimljenih na Aveniji Hrvatske bratske zajednice…

Riječ je o blindiranoj verziji limuzine njemačkog proizvođaca s nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke, naveo je “Jutarnji list”.

List primećuje da su, za razliku od posjeta drugih državnika, juče na cijeloj trasi bili pripadnici “temeljne i interventne policije sa svom zaštitnom opremom- kacigama, štitovima”, a rutu je nadletao MUP- ov Eurocopter te je bio zabranjen pristup demonstranima na Trg sv. Marka.

Procjena rizika

Zona hotela “Westin”, gdje je odsjeo Vučić, piše “Jutarnji”, još od nedelje je bila pod posebnim osiguranjem, a na krovu su bili specijalci snajperisti.

– I mi smo koristili svoje S- 1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u izuzetnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer naprosto to može biti i zahtjev štićene osobe, ali je ujedno i dio protivprislušnih mijera- Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Jednostavno, dodaje, sistem sigurnosti funkcionira i sve palete mijera i njihovo sprovođenje su u skladu sa odnosima dvije države i procjeni sigurnosnih rizika.

Korišćeno je tzv. trasno osiguranje uz zatvaranje prometa, protoveksplozijske mijere, sterilne zone, kako bi se izbjegla bilo kakva rizična situacija.

– Jer kad bi se bilo šta dogodilo štićenoj osobi, bila bi to i sijena na međunarodni ugled Hrvatske. S druge strane, dopuštanjem protesta pokazalo se da je to dio demokratije. No, zabrana pristupa Markovom trgu sasvim je razumljiva jer se ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti štićene osobe – ističe Marjanović.

Provjera gostiju

Provera gostiju koji odsjedaju u “Westinu” i razmjena informacija obavještajnih službi samo su dio priprema svake državničke posieta. Budući da je Vučića vozio njegov službeni vozač, pravilo je da uz njega bude i voditelj osiguranja iz MUP-a za slučaj bilo kakve nepredviđene situacije.

Hrvatski ministar policije: Nije bilo stvarne opasnosti od Vučića

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nije bilo stavrne opasnosti po predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegove dvodnevne posjete Hrvatskoj.

On je izrazio zadovoljstvo sprovođenjem bezbjednosnih mijera tokom Vučićeve posjete, dodajući da pojačano prisustvo policijskih službenika u ovakvim prilikama predstavlja standard.

– Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtijevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim, dok se ne definiše granica dve države – dodao je Božinović.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net