Recent Posts

OPET Na udaru SAD: “Budi” se supervulkan

OPET Na udaru SAD: “Budi” se supervulkan

Najnovija istraživanja vulkana Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming pokazala su prisustvo istopljenih stijena na oko 4,8 kilometara ispod Zemljine površine…

VAJOMING– objavljeno u kategoriji “Vijesti-Tehnologija- Crna Hronika- Globus- Magazin” 15. 02. 2018… 00: 01…OPET Na udaru SAD: “Budi” se supervulkan

Naprezanje vulkana je normalna pojava…

Naučnici navode da se vulkani usled pritiska fizički “istežu”, odnosno “naprežu” i da, uprkos tome što ova pojava sama po sebi nije opasna, može tokom godina da doprinese nastanku važnijih promjena.

Geolozi Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu “Yellowstone Caldera Chronicles” da ovo fizičko naprezanje utiče na mijenjanje oblika vulkana.

– Vulkani se naprežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osjećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti, promjene u pritisku koji vrši magma, menjanje količine vode u obližnjim jezerima… – navode autori.

Tehnologija se koristi za detektovanje promjena u vulkanskom istezanju manjih od širine atoma vodonika, prenosi Dejli mejl.

Pritisak se mjeri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osjetljive senzore koji mere nagib i naprezanje.

Promjene ne moraju da budu drastične da bi ih naučnici primjetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao “deseti dio milionitog dijela širine ljudske vlasi”.

Ipak, ove promjene vrlo su bitne jer vremenom mogu da dovedu do značajnih posledica.

– Čak i najmanja pomjeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja. Srećom, poslednja mjerenja ukazuju na to da nema razloga za brigu- navodi se u izvještaju naučnika…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net