Recent Posts

Manjak vozača i poštara u DEŽELI: Zovu Bosance i Srbe da im rade, plate od 955 eura

Manjak vozača i poštara u DEŽELI: Zovu Bosance i Srbe da im rade, plate od 955 eura

Slovenija se suočava sa manjkom vozača i poštara pa su u Ljubljani odlučiči da te kadrove potraže u komšiluku, nudeći poštarima platu od 955 eura.

LJUBLJANA:  objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Tehnologija- Evropa- Magazin” 15. 02. 2018… 13: 53…Manjak vozača i poštara u DEŽELI: Zovu Bosance i Srbe da im rade, plate od 955 eura

Zbog nedostatka poštara, Slovenije kadrove traži u komšiluku…

Pošta Slovenije, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, traži 20 poštara/pismonoša.

Pošta Slovenije nudi radnicima iz BiH ugovor na određeno vreme od 12 mjeseci, bruto platu od 955,89 eura, a smještaj za radnike nije osiguran.

Oni traže radnike u BiH na osnovu važećeg Sporazuma o zapošljavanju između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine…

Podsjetimo, vijest da slovenačka državna pošta Pošta Slovenije (PS) zbog manjka vozača i poštara te kadrove traži u BiH i Srbiji, izazvala je ogorčenje zaposlenih, odnosno njihovih sindikata.

“Poštar koji ne zna slovenački jezik će teško moći da komunicira s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenačkih poštara”, saopštio je sindikat slovenačkih poštara, preneli su mediji.

Prethodno je oglašen konkurs za poziciju poštara, koji je pozivao i radnike iz Srbije da se jave, a gdje se navodi da radno iskustvo nije potrebno, a potrebno je imati treći stepen stručne spreme bez obzira na zanimanje. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije, a poželjna dozvola A kategorije.

Radi se o terenskom radu, radno vrijeme je osam sati na dan, a prije početka testira se vožnja mopeda. Osnovna bruto plata je 955,89 eura, a neto 617,12, dok je prosječna bruto plata 1.156,46 eura, a prosječna neto 731,17. I za te pozicije poslodavac isplaćuje i dodatak za prehranu šest eura po radnom danu i 95 odsto cijene autobuske karte.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net