Recent Posts

Japanci posadili “čudo”: Banane koje se jedu sa korom

Japanci posadili “čudo”: Banane koje se jedu sa korom

Iako je običnoj banani potrebno oko dvije godine da naraste, nove japanske banane rastu već za četiri mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti, prenose mediji…Možete li da zamislite da jedete bananu sa korom? Pretpostavljamo da ne želite ni da zamišljate. Vijerovali ili ne, jedna japanska kompanija je posadila banane koje možete da jedete baš tako…

TOKIYO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Zabava- Zanimljivost- Globus- Magazin” 15. 02. 2018… 00: 23…Japanci posadili “čudo”: Banane koje se jedu sa korom

Japanci napravili bananu čija je kora jestiva i koja sazrijeva za 4 mjeseca  U Japanu se kora banane ne baca…

Neverovatan izum, zar ne? Naučnici su tu posebnu bananu nazvali “mongaj”, a njena kora je u potpunosti jestiva.

Oni su najpre zasadili drveća banane u okolini gdje temperatura iznosi čak minus 60 stepeni Celzijusa.

Zatim se banane u pravom trenutku odmrzavaju, pa se presađuju na mijesto sa višom temperaturom, a upravo ta promjena temperature navodno ubrzava rast ploda, zbog čega na kraju dobijete bananu s jestivom korom koja ima ukus sličan zelenoj salati, objasnio je Tetsuja Tanaka iz te firme.

Iako je običnoj banani potrebno oko dvije godine da naraste, nove japanske banane rastu već za četiri mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti, prenose mediji.

Naime, farmeri u Japanu uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači “nevjerojatna”, je rezultat upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uvjete rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak – 60 ° C. Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica te dvije potpuno različite temperature je stanje bržeg rasta banana. Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog okusa da se može jesti.

Ove banane su dostupne u prilično malim količinama pa se svakog tjedna rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama. Ipak, Japan i dalje 99 posto posto svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Banane, navodno, imaju snažan ukus ananasa i veoma su slatke…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net