Recent Posts

“ANKARA i MOSKVA imaju svoje ‘strategije’ za Zapadni Balkan”

“ANKARA i MOSKVA imaju svoje ‘strategije’ za Zapadni Balkan”

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto pozvao je EU da ubrza proces pristupanja Srbije i Crne Gore EU i ocIJenio da 2022. može biti realistična za proširenje…

ANKARA, MOSKVA:  objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Tehnologija- Evropa- Magazin” 15. 02. 2018… 18: 53…”ANKARA i MOSKVA imaju svoje ‘strategije’ za Zapadni Balkan”

– Mi podržavamo brži napredak Srbije i Crnu Gore. I 2022. godina može biti realistična za proširenje EU na Srbiju i Crnu Goru – poručio je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova Mađarske kaže da je razočaran novom Strategijom proširenja na Zapadni Balkan. On je sa sastanka Savjeta ministra EU u Sofiji poručio da integracije i proces proširenja moraju da budu ”mnogo, mnogo brži”.

– Poštujemo napredak koje su ove dvije zemlje napravile. Podržavamo i ostale u njihovim naporima da budu integrisani u EU. Ali što se tiče Srbije i Crne Gore 2022. godina je vrlo moguća i one zaslužuju brži put integracija – izjavio je Sijarto pred sastanak šefova diplomatija EU gde će se razgovarati o Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da SAD, Rusija i Turska imaju svoje “strategije” za Zapadni Balkan i da je samo EU “ekstremo spora” u tom pogledu.

– Ako mislimo ozbiljno i želimo da EU bude pobjednik u stregijama i naporima moramo da budemo brži. Zašto ih ne integrišemo prije 2025. godine? Zašto čekati još 7 godina da integrišemo ove dvije zemlje? – zapitao je Peter Sijarto.

Sijarto je napomenuo da u Srbiji živi velika mađarska zajednica i da je od svih susjeda Srbija ta koja najviše prava manjinama i poštuje ih na ”najevropskiji način”.

– Treba ubrzati procese za Srbiju i Crnu Goru. Ne vidim razlog zašto ne otvorimo sva poglavlja ove godine. Hajde da otvorimo sva poglavlja, pregovaramo sa njima i pokušamo da zatvorimo pregovore od 2022. godine – poručio je mađarski šef diplomatije.

Mađarski šef diplomatije dodao je da očekuje da dođe do dugoročnog rešenja između Srbije i Kosova, što će prema njegovim riječima, značiti i stabilnost i prosperitet regiona.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net