Recent Posts

SAMO NEK KAPLJE-PRIČA IZ HADŽIBEGOVE AVLIJE

SAMO NEK KAPLJE

Birvaktile, kad bi ko hotio započet kakav poso u Sarajevu prvo bi otiđi u Veliku avliju kod jehudije Haima za savjet da priupita šta je najbolje započet, a on bi mu reci ovako:

-Šta me imaš pitat, neg ti prohodaj mahalom i kad vidiš najveću i najljepšu kuću pitaj šta taj radi pa počni to isto, i ako imadneš pameti i nafake ko taj imaćeš i ti takvu kuću.

Taman ovaj pohiti da gleda kuće, a on ga zaustavi na vratima da bi mu reko:

-Zapamti sinko, najbolja ti je nafaka kad kaplje pomalo, a zadugo, pa ti vidi.

Tako je to nekad bilo, danas je, haman skroz drugačije i kad vidiš najveću kuću u mahali bolje ti je da ne radiš to što je taj radio da bi je napravio kolko god ona lijepa bila, a što se tiče kapanja, u današnji vakat ti more povazdan kapat, al ti nemere nikad nakapat kolko ti treba, pa ti vidi jel do tebe il do kapanja.

Odlomak iz priče Jehudije iz Hadžibegove četvrte, dolmi se...

PLAMEN

Stadoh malo s Mutetom na sokaku da koju progovorimo kad prid nas limuzina. Odškrinu se pendžer, a iza pendžera, ko miš, viri komšija Nimukajet iz stranke. Nazva nam selam ko i vazda kad će ti njemu Mute:

Š`o to niste obilježili Olimpijadu ha Saleme , niko ništa ko da je korida bila osamdeset ćetvrte!

Što ću je obilježavat, nek je obilježava ko je na njoj hajrovo. Veli ti on njemu, okrenu se name, Allahimanet

Uzeire, zatvori onaj pendžer i ode.

Svake godine, nekako u ova doba, sjetimo se Olimpijade i kako su se nahapali onda naši velikaši, al je svako imo olimpijsku nafaku, bezbeli.

Kad god vidim ovog našeg Nimukajet Salema sjetim se Mikulić Branka i Sučić Ante, kakvi ovi danas, moj brate, koja je to sila bila, a sad ih se jedva sjete.

Sve bide i prođe samo osta ovi jadni narod da devera i čeka kad će jedan sjahat da bi drugi uzjaho i kad će kome od njih smrknut da bi drugom svanulo… jedino se u nama olimpijski plamen još nikad nije ugasio.

Piše: Uzeir Hadžibeg-  Kemal Čolpa

http://ibalkan.net

Branko Mikulić- Karikatura Hasan Fazlić

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net