Recent Posts

STRAŠNO Roboti otimaju posao ljudima

STRAŠNO Roboti otimaju posao ljudima

Otvaranje Amazon Go stor u Sijetlu dovodi svijet na rub propasti poslova kakve poznajemo. Zgodna prodavnica otvorena u podrumu sjedišta gigantske svijetske kompanijeu januaru, zaista je promijenila svijet…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Globus- Magazin” 13. 02. 2018. 00: 02…STRAŠNO Roboti otimaju posao ljudima

Mušterije ušetaju, skeniraju na ulazu svoje pametne telefone, izaberu šta žele sa polica i izađu…

Nema računa na papiru, nema kasa ni kasira. Umjesto toga, model “uzmeš robu i izađeš” nadziru roboti, nova generacija mašina koje uspijevaju da razlikuju kupce i šta uzimaju sa rafova. Čim izađu iz prodavnice, kroz minut ili dva, kupci na svom mobilnom telefonu dobijaju račun za robu koju su kupili, a koju će platiti kroz telefonski račun. I ovo je model moderne trgovine…

Tehnološke promjene se događaju veoma brzo i imaju svoju ekonomsku opravdanost, ali i ogromne društvene posledice. Za kupce je to sjajna novina. Nema gužvi i redova na kasi, a i cijene su niže jer u marži nije obračunat rad čovjeka već samo amortizacija mašina.

Naravno, u svemu postoji kvaka, pa tako i ovde. I to više od jedne. Prije svega, da biste ovako kupovali u Amazonovoj prodavnici, morate prethodno imati besplatnu aplikaciju Amazona na telefonu. Krađa je isključena. Bez validacije nećete ući, a sve što stavite u kesu biće naplaćeno jer senzori na izlasku precizno identifikuju robu. Ima mnogo elemenata Velikog brata u tome.

Svaka velika tehnološka promjena je pomalo uznemirujuća. Ljudima je potrebno vrijeme da se naviknu.

Automobili bez vozača, na primer, već postoje jer postoje mašine koje se orijentišu u prostoru i “osjećaju” saobraćaj oko sebe i uveliko su u stanju da rade poslove koji su dosad bili rezervisani za ljude. Poznato je već da postoje hoteli koji jednostavno nemaju recepciju. Sve je automatizovano.

Ovakve novine donose veći privredni rast i profit vlasnicima, ali, dok se oni bogate, prodavci ostaju bez posla i postaju sve bjesniji. Iskustva iz prethodnih tehnoloških revolucija govore tako. Proces je već odmakao. Podaci za Veliku Britaniju govore da postoje 33 robota na 10.000 radnih mesta. U SAD je taj odnos 93, a u Japanu 213 na 10.000 radnika. To znači da se proces automatizacije uvećava.

Pitanje, dakle, nije da li roboti dolaze, jer dolaze. Nije pitanje ni da li doprinose ekonomskom rastu, jer hoće. Samo će u Britaniji taj rast biti 10 odsto do 2030. godine, zahvaljujući uvođenju veštačke inteligencije u privredu.

Prethodna velika tehnološka revolucija 1990. godine sa komercijalizacijom interneta je donijela gubitak ogromnog broja radnih mjesta, naročito u razvijenim zemljama. Tada se tvrdilo da će prosto doći do prekvalifikacije ljudi u istoj razmjeri u kojoj su izgubljena radna mjesta. To se nikada nije dogodilo. Roboti nam na naše oči uzimaju posao. I to će po ljude imati visoku cijenu, uprkos svim dobrobitima.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net