Recent Posts

DJ Max: Beograđanin sa fotke koji čizmom udara mrtvo žensko tijelo u Bjeljini

DJ Max: Beograđanin sa fotke koji čizmom udara mrtvo žensko tijelo u Bjeljini

OVO JE ŠOKIRALO CIJELI SVIJET. ZNATE LI TKO JE BEOGRAĐANIN SA SLIKE KOJI UDARA MRTVU ŽENU U BIJELJINI???

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Svijet- Magazin” 13. 02. 2018. 06: 51…DJ Max: Beograđanin sa fotke koji čizmom udara mrtvo žensko tijelo u Bjeljini

Otkriven „vojnik“ sa slike koji udara mrtvu ženu…

Fotografija sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu na kojoj vojnik udara mrtvo tijelo ubijene Bošnjakinje obišla je planetu.

Ovo je šokiralo regiju: Znate li tko je Beograđanin sa slike koji udara mrtvu ženu u Bijeljini???

Mladić koji, u Bijeljini 1992. godine, čizmom udara mrtvo žensko telo, Tifu Šabanović, posvetio se muzici po povratku u Beograd i postao jedan od poznatijih i priznatijih DJ-eva, veteran elektronske disco muzike i utjemitelj beogradske trance-scene.

Njegovo je ime Srđan Golubović, poznat kao DJ Max.

Zapravo, mediji u Srbiji, uglavnom nisu zainteresovani za ovaj slučaj. Ipak, ovaj događaj (čak i da se ispostavi da ne postoji veza između Arkanovog Maksa i DJ Maxa), retroaktivno je bacio još jedan snop svjetlosti na fotografiju Rona Haviva.

Naime, mladi arkanovac je za razliku od svojih kolega na glavi umjesto fantomke imao zataknute bijele naočare za sunce. Iako je bio vlažni početak aprila (ili kraj marta, po svjedočenju samog Haviva), njemu su te naočare bile potrebne, i to ne da bi zaštitio oči od UV zraka već da bi očuvao vezu sa tzv. urbanom kulturom iz koje je potjekao, čak i pri anticivilizacijskim i nehumanim radnjama u kojima je učestvovao.

 Na osnovu iskaza Dženite Mulabdić, koja je tu poslednju ramazansku noć, zajedno sa mužem Muhamedom i uplašenim susjedima provela u podrumu Redžepa Šabanovića i njegove žene Tife, znamo da na tom pločniku leže upravo Redžep i Tifa u pletenom prsluku.

Drugi ubijeni muškarac je Albanac, buregdžija iz Bijeljine.

Havivova fotografija naposletku redukuje odnos na samo dvoje aktera, na mladog arkanovca i mrtvu Tifu Šabanović koja mirno “čeka” udarac njegove čizme.

Taj udarac je uslijedio odmah nakon “okidanja” aparata. Međutim, na fotografiji će taj pokret ostati u intenciji zauvek.

Tu fotografiju će Arkan komentarisati kao trenutak u kome njegovi dobrovoljci pritrčavaju u pomoć mrtvim Srbima.

Da ironija bude veća, Golubović je uhapšen zbog posjedovanja narkotika i oružja, dok čitava ova priča iz prošlosti koju je zapamtila Havivova fotografija, kao i preživjeli Bošnjaci iz Bijeljine, nikada nije zainteresovala srpsko tužilaštvo.

Uhapšeni Srđan Golubović aka DJ Max, nakon 1996. je napravio solidnu karijeru u beogradskom DJ timu XperimenT, koji se bavi trans muzikom i produkcijom žurki.

Kako se navodi na njihovom sajtu, DJ Max (koji je od “običnog” Maksa sa Vračara to postao 1996) “jedan je od onih koji nam omogućuju da nakon svake velike žurke u gradu, imamo gdje da nastavimo provod, organizujući brojne i redovne after party- je za pamćenje”

O podignutoj čizmi mladog arkanovca nastaće čitavi elaborati u odbranu tog gesta na internet forumima.

Vrlo često, ova fotografija je plasirana u javnost i bez donjeg segmenta, tj. bez podignute čizme, tako da je mladi arkanovac izgledao kao da je izgubio ravnotežu nad nečim, pod svojim nogama.

To nešto ostalo je skriveno nakon petooktobarskih promjena u Srbiji, a kako će se ispostaviti, do danas zabranjeno u bilo kakvoj debati o srpskoj odgovornosti za ratne zločine i, naposljetku, genocid u Srebrenici.

Tako je Tifin bijeli pleteni prsluk došao u neočekivanu relaciju sa bijelim naočarima Srđana Golubovića Maksa, kao clash urbane i ruralne kulture.

Nakon svog eksperimenta u Bosni, Golubović se vratio u Beograd i nastavio tamo gdje je ranije stao, postavši važnim faktorom u oblikovanju tzv. beogradske urbane muzičke scene.

Biti urban u Beogradu je uvijek značilo biti protiv rata, nacionalizma, zločina, Miloševićevog političkog projekta uopšte.

Biti urban značilo je automatski i biti cool.

Ova fotografija Rona Haviva dekonstruiše upravo tu ideologiju da je urbano bilo suprotstavljeno Miloševićevoj politici, te da je njegov pad trebalo da predstavlja i pobjedu urbanog nad ruralnim konceptima, oličenim u nacionalističkoj ideologiji, poniklim iz agrarnih kultova.

Naprotiv, nacionalizam je master narativ koji i cool tipove sa fancy naočarima za sunce pretvara u ubice.

Podjednako, to čini i sa intelektualcima, umjetnicima, radnicima i seljacima.

Tako je i četništvo postalo trend kod urbane omladine krajem osamdesetih baš kao što će sredinom devedesetih to postati trance.

U tom smislu, R. P. Nogo i DJ Max mogu dijeliti istu ideologiju, a da se pritom služe citatima iz različitih registara. Slično kao  Baja Mali Knindža i Nebojša Krstić…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net