Recent Posts

ANKARA: Erdogan upozorio Grčku, ne prelazite crvenu liniju

ANKARA: Erdogan upozorio Grčku, ne prelazite crvenu liniju

Turski predsjednik: Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da “ne prelaze liniju” i da ne povređuju turska prava.

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Region- Magazin” 13. 02. 2018. 14: 51… ANKARA: Erdogan upozorio Grčku, ne prelazite crvenu liniju

Turski predsjednik: Redžep Tajip Erdogan iz Ankare je upućen Grčkoj drugi zahtjev za izručenje turskih oficira koji su pobjegli iz zemlje nakon propalog puča.

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi spriječili italijansku energetsku kompaniju “Eni” da započne sa eksploatacijom prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema Erdoganu, oportunističke namjere u vezi eksploatacije gasa na Kipru “nisu prošle neopaženo”.

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i “svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose” na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse ovog etnički podeljenog otoka.

Kipar je još od 1974. godine podjeljen na grčki i turski dio. Grčki dio je međunarodno priznat.

Turske oružane snage neutralizirale su najmanje 1.439 terorista PYD/PKK-a i ISIL-a od početka operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Generalštab Vojske Turske saopćio je da su turske zračne snage u protekla 24 sata uništile nekoliko terorističkih uporišta i neutralizirale najmanje 70 terorista.

U saopćenju se navodi da je od početka operacije u Afrinu neutralizirano najmanje 1.439 terorista, a da se operacija odvija u skladu s planiranim.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net