Recent Posts

ZAGREB: Kako su svjetski mediji vidjeli posjetu Vučića Hrvatskoj

ZAGREB: Kako su svjetski mediji vidjeli posjetu Vučića Hrvatskoj

DANAS su Hrvatska i Srbija obećale da će da intenziviraju rad na rešavanju pitanja prava manjina, granice i nestalih osoba, piše Rojters u izveštaju o posjeti predsjednika Srbije Zagrebu, konstatujući da je takva poruka upućena u nastojanju poboljšanja “gorkih odnosa” decenijama poslije raspada bivše Jugoslavije.

ZAGREB– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Magazin” 12. 02. 2018. 20: 54…ZAGREB: Kako su svjetski mediji vidjeli posjetu Vučića Hrvatskoj

Britanska agencija prenosi da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, rekla da su odnosi Srbije i Hrvatske “opterećeni prošlošću”, ali da ovog puta o tome nisu razgovarali.

– Naš je zadatak da razgovaramo i tražimo rešenja za pitanja koja nas dijele- kazala je Grabar- Kitarović.

– Pokušaćemo da u narednih 100 dana promjenimo atmosferu i svi srpski zvaničnici će morati da učine sve za bolje uzajamne odnose. To će biti signal dobre volje sa naše strane- prenosi Rojters riječi predsjednika Vučića sa konferencije za novinare u Zagrebu.

Agencija prenosi i da je oko 1.000 ljudi protestovalo zbog posjete predsjednika Srbije Zagrebu.

Vučić i Grabar- Kitarović su se dogovorili da poboljšaju saradnju u rešavanju pitanja nekoliko hiljada nestalih Hrvata i Srba tokom sukoba 1991- 95. godine.

Oni su poručili i da će u naredne dvije godine pokušati da riješe pitanje granica, a ukoliko u tom ne uspiju, obratiće se međunarodnoj arbitraži.

Srbija i Hrvatska, dvije najveće republike bivše Jugoslavije koja se raspala 1991. godine, nastojale su da, kako navodi Rojters, poboljšaju odnose poslije sukoba, ali da problemi i dalje postoje.

Da bi se priključila Evropskoj uniji, Srbija mora da razriješi pitanja sa susjedima, uključujući i Hrvatsku, dodaje britanska agencija.

I američka agencija AP izvjestila je danas o posjeti predsjednika Srbije Zagrebu ističući da su Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećali da će raditi na smirivanju tenzija između dvije zemlje.

Odnosi Srbije i Hrvatske smatraju se ključnim za mir i stabilnost Balkana, ističe AP.

Američka agencija konstatuje da se dvodnevna posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj smatra pokušajem unapređenja ekonomskih odnosa i rešavanja nekih od bolnih pitanja, koja su opterećivala odnose dva suseda od sukoba “tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije”.

Agencija prenosi dijelove sa konferencije za novinare šefova država Hrvatske i Srbije navodeći izjavu hrvatske predsjednice da su, “nažalost, odnosi dvije zemlje opterećeni prošlošću”.

– Nažalost, ta prošlost još uvijek nas sprečava da možemo da opišemo odnose između dvije zemlje kao prijateljske- rekla je Kitarović i dodala da Hrvatska i Srbija imaju “zajedničku odgovornost za budućnost jugoistočne Evrope”.

Vučić je, prenosi AP, rekao da je došao da “razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo”.

– U sledećih sto dana pokušaćemo da promenimo atmosferu- rekao je on.

AP prenosi da su oba predsjednika priznala da se još uvijek ne slažu oko mnogih otvorenih pitanja, uključujući pitanje granice, a da je Vučić rekao da će dvije zemlje pokušati da taj problem riješe u naredne dvije godine ili će ga uputiti na međunarodnu arbitražu.

Neuspjeh da riješi granično pitanje mogao bi da predstavlja najveću prepreku za članstvo Srbije u EU, jer bi Hrvatska, koja je već članica, mogla da ga blokira, ocjenjuje američka agencija podsjećajući da je EU poručila kandidatima da prije prijema moraju da riješe svoje granične sporove.

Agencija prenosi i da je više od 1.000 hrvatskih ratnih veterana i nacionalista organizovalo proteste protiv Vučića, koji su nosili hrvatske zastave i transparente osuđujući Vučićev ultranacionalistički stav tokom sukoba 1991.-1995. godine i zahtevajući izvinjenje i ratnu odštetu od Srbije.

AP prenosi i da su u Zagrebu na snazi jake mijere bezbjednost tokom posjete predsjednika Srbije, uključujući snajperiste na krovovima kuća pored kojih je prošla Vučićeva kolona…

 

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net