Recent Posts

Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu: Bašić 77, Džumhur 29. teniser na planeti

Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu: Bašić 77, Džumhur 29. teniser na planeti

Ponos BiH – Mirza Bašić i Damir Džumhur… Historija je ispisana! Dvojice tenisera iz Bosne i Hercegovine i zvanično su među 100 najboljih igrača svijeta.

SOFIJA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Sport- Ostali sportovi- Globus- Magazin” 12. 02. 2018. 21: 54… Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu: Bašić 77, Džumhur 29. teniser na planeti

Bh. teniser Mirza Bašić u svom prvom ATP finalu podigao je trofej pobjednika, nakon što je u Sofiji savladao Mariusa Copila.

Bašić je napredovao za 52 pozicije zahvaljujući sjajnim igrama u Bugarskoj, gdje je osvojio prvi ATP turnir u karijeri. Prvi put je ušao među 100 najboljih na svijetu, a dosadašnji najbolji plasman mu je 109. mjesto koje je držao u februaru 2016. godine.

S druge strane Džumhur je napredovao za jednu poziciju uprkos porazu u četvrtfinalu ATP turnira u Montpellieru.

Bašić je u bugarskoj prijestolnici pokazao da se nalazi u fantastičnoj formi što je rezultiralo osvajanjem prve titule u karijeri i najavom velikih rezultata ovog tenisera.

U osam dana u Sofiji Mirza Bašić je odigrao čak 17 setova, proveo više od 11 sati na terenu i odigrao sedam mečeva.

Do finala je izbacio Stana Wawrinku u polufinalu, a prije toga Floriana Mayera, Philippa Kohlschreibera i Maximiliana Marterera. U kvalifikacijama je bio bolji od Alexandera Lazova i Tomislava Brkića.

U finalnom meču koji je ponudio veliku neizvjesnost i borbu oba tenisera, Sarajlija je nakon tri seta (7:6, 6:7, 6:4) bio bolji od rumunskog tenisera Mariusa Copila, kojem je također ovo bilo prvo ATP finale.

“Ovo mi je bilo prvo finale i uspio sam. Imao sam i malo sreće protiv Mariusa. Ova sedmica je bila najbolja u mojoj karijeri, prošao sam u Top-100. Sofija će sigurno biti moje posebno mjesto jer sam tu osvojio prvi turnir u karijeri. Uživao sam ove sedmice i nadam se da ćemo se vidjeti i naredne sezone”, kazao je Bašić nakon finalnog meča.

Prije ovog turnira bh. teniser je zauzimao 129. poziciju na ATP listi, ali će nakon ovog uspjeha ući među 100 najboljih svjetskih tenisera. Bašić bi prema najnovijem rankingu trebao zauzeti 76. mjesto.

Mirza Bašić je tako postao drugi igrač u istoriji BiH, nakon Damira Džumhura, koji je osvojio ATP titulu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net