Recent Posts

INN LISTA destinacija za Dan zaljubljenih: Istanbul grad ORJENTA, Istoka i Zapada

INN LISTA destinacija za Dan zaljubljenih: Istanbul grad ORJENTA, Istoka i Zapada

Bliži se Dan zaljubljenih. Veliki broj parova već se odlučio da ovaj praznik provede na nekom romantičnom putovanju od mnogih u ponuda  INN destinacija:  Istanbul grad ORJENTA Istoka i Zapada…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Putovanja- Magazin” 10. 02. 201. 21: 32… INN LISTA destinacija za Dan zaljubljenih: Istanbul grad ORJENTA, Istoka i Zapada

Na Dan zaljubljenih srce “vodi” u metropole…

Onima koji to još nisu, a planiraju, možda će ova kratka lista pomoći.

Popularni su razni sajtovi za traženje smještaja a u svojima saopštenjima naveli su da se traže različite vrste smještaja od bungalova do romantičnih hotela, piše samo za vas iBalkan.net

Kako navode naši reporteri, na osnovu podataka svojih korisnika, najposećeniji gradovi za Dan zaljubljenihsu svedeni su na broj 6.

Pobjedu odnio:

1.Istanbul
2. Pariz
3. Tokio
4. Los Anđeles
5. London
6. Njujork
Tri carstva – jedan grad
Grad je smješten na Bosforskom moreuzu i nekadašnja je prestonica tri velika carstva: Rimskog (330—395), Vizantijskog (395— 1453) i Osmanskog (1453— 1923).
 
Nakon osnivanja savremene Turske republike, Ankara je proglašena njenim glavnim gradom. Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno je kulturno i privredno središte, a ujedno i jedini grad na planeti koji se prostire na cijela dva kontinenta.
Procijenili su oni koji rade za nas da se dnevno ulicama Istanbula prođe oko tri do pet miliona turista. Zato se za ovaj grad kaže da nikada ne spava, a na njegovim ulicama će te naći sve što poželite i najbolje osjetiti ukuse i mirise ovog grada Megapolisa.
 
Po tome mnogi pamte Istanbul godinama kasnije, kada zatvore oči zakleli bi se da mogu da čuju žamor sa ulice Stambola na Bosforu…
 
Gradom se širi miris ribe, cvijeća, sira, začina, pečenog mesa, simita i hljeba. Odjekuju zvuci bubnjeva, truba taksija, dovikivanja prodavaca i poziva na dnevnu molitvu. Kažu da niste bili u Istanbulu ako niste probali baklavu od pistaća iz Gazianterpa ili lješnjaka sa Crnog mora.
Istanbul, Stambol, Carigrad, Vizant, Konstantinopoljs – kako god ga zvali, ovaj grad oduvijek je raspirivao maštu. Nekadašnji dom dva najveća svijetska carstva, Istanbul leži na Bosforu, između dva kontinenta, Evrope na jednoj strani i Azije na drugoj.
 
Na prvi pogled, Istanbul je grad Megapolis i čiste suprotnosti. To je grad džamija i minareta, ali takođe i duhovna kolevka pravoslavne i katoličke crkve i brojnih sinagoga. Ako ste razmišljali da posjetite Istanbul, to je vjerovatno jedna od najboljih odluka koju možete da donesete jer ovaj grad ne može da razočara.
 
Put u Istanbul biće obeležen šetnjom po bazaru, kao i masažom u turskom kupatilu koje je projektovao Mimar Sinan.
 
Da bi se mogla da se razumije slika današnjeg Istanbula potrebno je znati i neke istorijske podatke, a ovom gradu ne manjka historije i tradicije koja je stoljećima i vjekovima pisana…
 
Evropska prestonica kulture
Istanbul je 2010. godine proglašen za Evropsku prestonicu kulture i ovo je tek drugi grad van EU koji je dobio to priznanje. Izabran zbog svog „pulsirajućeg inovativnog urbanog života“, kao i zbog veličanstvenog drevnog nasleđa, grad će imati veliku korist od ovog priznanja, u godinama koje dolaze.
 
Oko 150 miliona eura je uloženo u restauraciju muzeja, palata i džamija. Preuređena su zdanja opere i Baletskog udruženja, i tako je pomognuto mnogim nezavisnim umjetnicima, muzičarima, rediteljima i zanatlijama.
 
Otvaranje Galata zgrade, 2011. godine, kao i dalja ulaganja u projekte turističke infrastrukture, kako se ulagači nadaju, dovješće veći broj stranih turista.
 
Osim toga pružiće ljepšu sliku ovog grada u Evropi i svijjetu, kažu u priručniku koji su priredili Mono i Manjana, i koji je obavezno štivo ako želite da putovanje za Istanbul bude fantastično…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net