Recent Posts

SUZE I TUGA: Preminuo, Nebojša Glogovac

SUZE I TUGA: Preminuo, Nebojša Glogovac

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života poslije kraće i teške bolesti. Poznat je po brojnim ulogama na filmu, televiziji i u tijatru za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja…

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura- Region- Magazin” 09. 02. 2018… 11: 32… SUZE I TUGA: Preminuo, Nebojša Glogovac

Smrt glumca Nebojše Glogovca ražalostila je sve koji su uživali u njegovim glumačkim bravurama, a posebno njegove kolege koje su ga poznavale, s njim studirale i radile.

Glumište sa Balkana je danas neutješno zbog gubitka velikog čovjeka i kolege.

Prva se jutros od Glogovca oprostila Nataša Ninković koja je sa njim delila akademsku klupu. Studirali su u istoj klasi, a kasnije i glumili zajedno.

Rođen je 30. avgusta, 1969. u Trebinju u Bosni i Hercegovini, u porodici svještenika Milovana i krojačice Milene Glogovac.

Porodica se iz Trebinja preselila u Olovo, a potom Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji “Bolji život” (1987).

Poslije srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dvije godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u tijatru.

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići– Rađanje kraljevine”, koje će uskoro početi da se emituje na RTS-u. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima “Bure baruta”, Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Do koske”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”…

Igrao je u serijama “Porodično blago”, “Moj rođak sa sela”, “Vratiće se rode”, “Vojna akademija”, “Ubice mog oca”…

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gdje je odigrao niz zapaženih uloga.

Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Hadersfild”, “Šine”, “Lutalica”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Hamlet”…

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu a za svoj umjetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.

Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostavrenje u predstavi “Hadersfild” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umjetnost, Nagrada “Miloš Žutić”, Statueta “David Štrbac”, Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović”, nagrade “Ardalion”…

Nebojša Glogovac je iza sebe ostavio troje dece…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net