Recent Posts

DNEVNI PREGLED najnovije vijesti iz turske štampe~ 09.02.2018

DNEVNI PREGLED najnovije vijesti iz turske štampe~ 09.02.2018

Erdogan i Ruhani su tom prilikom izrazili zadovoljstvo zajedničkom borbom protiv terora, i još jednom razmijenili mišljenja u vezi razvoja situacije u Siriji…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Zanimljivosti- Magazin” 09. 02. 2018… 09: 32…DNEVNI PREGLED najnovije vijesti iz turske štampe~ 09.02.2018

DNEVNIK „Star“ u vijesti pod naslovom :  „ Ovo je samo zagrijavanje“ se prenosi izjava Erdogana u Velikoj narodnoj turskoj skupštini, u kojoj se ističe, da  kako u Siriji tako i Iraku i ostalim geografskim regijama je prije sto godina sa suzama u očima napušen ovaj prostor,  i da oni koji misle da smo u srcima zaboravili ove geografske oblasti  se grdno varaju. U vijesti se na kraju dodaje da je Erdogan kazao da je ovo  samo zagrijavanje i da će se veliki koraci praviti u narednom periodu.

DNEVNIK „Sabah“  je prenio da je predsjednik Erdogan obavio telefonski razgovor sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem.

Erdogan i Ruhani su tom prilikom izrazili zadovoljstvo zajedničkom borbom protiv terora, i još jednom razmijenili mišljenja u vezi razvoja situacije u Siriji.

DNEVNIK „Yeni Safak“ u vijesti pod naslovom „  Agbal objavio očekivanja ekonomskog rasta“ , u kojoj se ističe da je turski ministar finansija izjavio da se ekonomski rast u ovoj zemlji očekuje oko 5,5 procenata. U vijesti se prenosi da je ekonomski rast za narednu godinu predviđen da bude oko 5,5 procenata.

DNEVNIK ‘Star‘ u vijesti pod naslovom „ Industrijska proizvodnja na vrhuncu“ , se prenosi da je turski zavod za statistiku objavio da je u decembru mjesecu industrijska proizvodnja zabilježila rekord i rast od  8.7 procenata. U vijesti se ističe, da se očekuje da  industrijska proizvodnja u ovoj godini bude oko 7 procenata.

DNEVNIK “Vatan” prenosi da je predsjednik Privredne komore Velike Britanije u Turskoj Chris Gaunt ukazao na rast turske ekonomije. U vijesti se ističe, da je Gaut kazao da je sa turskom započeo proces pregovora u vezi ugovora slobodnoj trgovini, i da će se u narednom periodu sastati predstavnici vlada dveju zemalja.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net