Recent Posts

Šta nas čeka do kraja 2018 godine: Automobili bez vozača

Šta nas čeka do kraja 2018 godine: Automobili bez vozača

Amerikanac Tomas Frej, poznati futurolog je provirio i u sferu liječenja u narednim godinama… ali o o sve većem broju auto- puteva i automobilima bez vozača…

LONDON : objavljeno u kategoriji “Vijesti- Putovanja- Tehnologija- Ekonomija– Globus- Magazin” 12. 32. 2018. 12: 42…Šta nas čeka do kraja 2018 godine: Automobili bez vozača

Ljudi u 2030. neće uzimati pilule. U organizam će se usađivati specijalni uređaj koji će navoditi tijelo da samo proizvodi lijekove za skoro sve vrste hroničnih oboljenja, a terapija će funkcionisati po principu kad tijelo klone samo će se popraviti. Dotakao se i sfere saobraćaja i infrastrukture koja je danas problem u mnogim zemljama na svijetu. Tvrdi da će u budućnosti postojati hajperlup, petlja cijevi koji će supersonično prevoziti ljude, dok će pojam metroa zastarjeti.

Sve veći broj auto- puteva koji se gradi biće prilagođen isključivo za automobile bez vozača. Raspravljaće se o pravljenju letećih automobila, ali se ta zamisao neće realizovati, navodi Frej.

LONDON će najaviti plan koji bi trebao omogućiti pojavu prvih automobila bez vozača na britanskim cestama do 2021., objavilo je u nedjelju ministarstvo financija.

Britanski ministar financija Philip Hammond trebao bi na predstavljanju proračuna najaviti i promjene u propisima koji bi automobilskoj industriji bez vozača, u koju bi trebalo uložiti 28 milijardi funti do 2035. godine, omogućilo puštanje u promet tih novih vozila

Britanija želi imati  vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila. Vlada predviđa 160 milijuna funti za razvoj 5G tehnologije potrebne za razvoj automobila bez vozača.

Vodeće mjesto u svijetu u razvoju tehnologije automobila bez vozača moglo bi dati ogroman poticaj ekonomiji te zemlje.

“Britanija se ubrzano postavlja kao centar izvrsnosti te nove tehnologije… ona predstavlja ogroman potencijal za zemlju”, rekao je  Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a, udruženja proizvođača i trgovaca motornih vozila.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net