Recent Posts

PIŠE “Fajnenšel tajmsa”: Ako EU odbije Zapadni Balkan, Rusija i Turska će biti gospodari regiona

PIŠE “Fajnenšel tajmsa”: Ako EU odbije Zapadni Balkan, Rusija i Turska će biti gospodari regiona

Regionom se brzinom svjetlosti pročula vijest da je Evropska komisija predstavila strategiju prema kojoj će neke od balkanskih zemalja moći da postanu članice EU do 2025. godine…

BRISEL. ANKARA, MOSKVA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Evropa- Magazin” 08. 02. 2018… 21: 42… PIŠE “Fajnenšel tajmsa”: Ako EU odbije Zapadni Balkan, Rusija i Turska će biti gospodari regiona

Nakon duže pauze EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica…

Iako se radi na tome da bivše ex republike ispune sve potrebne uslove za pridruživanje Evropskoj uniji, izgledi da će se to dogoditi ostaju daleki, ali Evropa ne bi smijela odustati od svoje namjere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mjesto, piše ugledni britanski list “Fajnenšel tajms”.

– Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica – ističe FT i podseća da je još prošle godine predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker vladama šest zemalja Zapadnog Balkana obećao “pouzdanu perspektivu članstva u EU”.

Britanski list ipak podsjeća da je “od 2004. godine došlo do zamora od proširenja EU na istok”.

Nema mijesta idealizmu. Očigledno je od 2004. godine širenje EU na istok uglavnom izgubilo na značaju. Danas u Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja. Problemi zbog migracija izazvali su ogorčenje među biračima, koji su izgubili povjerenje u sposobnost zvaničnog Brisela da postigne bilo šta sem puke borbe sa ekonomskim problemima- ističe list.

Geostrateški aspekt…

Međutim, autor teksta napominje još jedan veoma važan segment, a to je geostrateški značaj koji bi proširenje EU imalo u slučaju Zapadnog Balkana.

– Ipak, uključivanje postkomunističkog istoka u EU ostaje jedno od njenih najvećih dostignuća. I dalje je u interesu svih strana da ulazak u EU bude realna perspektiva za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu, postali veoma sumnjičavi po pitanju iskrenosti Brisela – dodaje FT.

Geografija jedan od argumenata…

Britanski list ističe da je jedan od glavnih argumenata zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU taj što su potpuno okužene zemljama Unije.

– Takođe, sve te zemlje su nakon teškog perioda 90- ih godina postigle određenu stabilnost, što se takođe mora uzeti u obzir. Takođe je veoma važna uloga Zapadnog Balkana u praćenju velikog migracionog talasa – piše list.

Obećanja iz Brisela su podsticaj za teške odluke…

– Obećanja o članstvu aktivirala su niz teških odluka koje su zemlje Zapadnog Balkana donijele kako bi postale dio EU. Na primer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi Kosova. Međutim, put ulaska u EU ostaje veoma dug, a u međuvremenu se uticaj EU smanjuje. Danas je samo 26% Srba za ulazak u Evropsku uniju – piše britanski list.

“Fajnenšel tajms” upozorava da “Rusija i Turska spremno čekaju da zauzmu mijesto EU”.

– Ako EU odustane, Rusija i Turska su i te kako spremne da zauzmu njeno mijesto – zabrinuto konstatuje autor članka.

Problem je što nijedna država ne ispunjava kriterijume…

Fakat je da nijedna od bivših država SFRJ ne ispunjava kriterijume za članstvo, navodi se u tekstu.

– Evropska komisija je jasno istakla probleme koji su karakteristični za ove države, a to su uzurpacija vlasti, veze država sa organizovanim kriminalom, korupcija na svim nivoima, kao i gušenje slobode govora. Da ne pominjemo to što nijedna od ovih država ne može da se nazove funkcionalnom tržišnom ekonomijom – kritikuje “Fajnenšel tajms”.

Napredak Albanije i “favorizovanje” Crne Gore

Predsednik EK Junker podvukao je da je 2025. samo “indikativni datum” za ulazak balkanskih zemlja u EU, i napomenuo da će se “realna perspektiva ocijenjivati u skladu sa njihovim relanim napretkom”.

– Teoretski, neka od ovih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. Tu se pijre svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve toerije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu. Uz to, treba pohvaliti hitni zahtev Brisela da se što prije riješe teritorijalni sporovi prije ulaska u EU: status Kosova i nesuglasice između Makedonije i Grčke oko imena- navodi FT.

– Bilo bi nezamislivo unutar EU izdržati ovakve sukobe ili opasne etničke napetosti koje ih hrane.

Treba videti ima li Evropska unija mehanizme za mirno rešavanje sporova. Međutim, od vitalne je važnosti da njena vrata ostanu otvorena za susjede koji su iskreno posvećeni njenim vrijednostima- zaključuje FT.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net