Recent Posts

ANKARA: Razgovori sa zvaničnicima SAD o podršci teroristima i izručenju Gulena

ANKARA: Razgovori sa zvaničnicima SAD o podršci teroristima i izručenju Gulena

Naredne sedmice razgovori o podršci SAD-a o teroristima sirijskih Kurda, izručenju Gulena i suđenju turskom bankaru

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija – Svijet – Magazin” 08. 02. 2018. 05: 42… ANKARA: Razgovori sa zvaničnicima SAD o podršci teroristima i izručenju Gulena

Glasnogovornik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, izjavio je predhornog dana da će Turska i SAD razgovarati o podršci SAD- a vojsci sirijskih Kurda, izručenju turskog penzionisanog imama Fethullaha Gulena i suđenju turskom bankaru za veze s Iranom, koje je pokvarilo veze dviju država.
 
Erdogan optužuje Gulena da je potaknuo neuspjeli puč u srpnju 2016. i želi da on bude izručen Turskoj kako bi mu se sudilo.
 
Kalin je na konferenciji za novinare u Ankari kazao da bi se o tim problemima trebalo razgovarati s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Herbertom McMasterom, koji bi trebali posjetiti Tursku idućeg tjedna, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Kalin je poručio da su za obnovu međusobnog povjerenja dviju zemalja nužni konkretni koraci koje će napraviti američka administracija, prenosi Anadolija.

“Mi ulažemo napore za obnovu međusobnog povjerenja sa SAD-om, ali ono čime će to povjerenje biti obnovljeno jesu i konkretni koraci američke administracije koje će napraviti na terenu”, rekao je Kalin.

Na pitanje u vezi s tvrdnjama da je Turska ima kontakte s režimom u Siriji odgovorio je:

“Nismo ostvarili nikakav kontakt s režimom [u Siriji], niti trenutačno ima govora o uspostavljanju takvog kontakta.”

U vezi s operacijom “Maslinova grančica”, koju turske snage provode na sjeveru Sirije, Kalin je poručio kako operacija nije imala negativan utjecaj na tursku ekonomiju, niti se to očekuje u budućnosti.

U vezi s implementacijom bezviznog režima s Europskom unijom Kalin je kazao kako bi implementacija bezviznog režima u 2018. godini bila novi doprinos odnosima Turske i EU-a.

“Implementacija bezviznog režima u tijeku 2018. bit će novi poticaj u odnosima Turske i EU-a.”

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net