Recent Posts

Šefka Begović-Ličina, ambasador Novog Pazara i Sandžaka

Šefka Begović-Ličina, ambasador Novog Pazara i Sandžaka

Sinoć je u Kulturnom  centru Novi Pazar po prvi put dodjeljena nagrada „Amir Dautović“. Književnici iz Novog Pazara Šefki Begović Ličina svečano je uručena nagrada “Amir Dautović”, koja nosi ime po tragično nastradalom profesorui. Ovogodišnjem laureatu Šefki begović-Ličina uručio je direktor Husein Memić na svečanosti, upravo tim povodom organizovanoj.

Svečana sala Kulturnog centra Novi Pazar bila je premala da primi veliki broj građana Novog Pazara, od kojih je znatan broj ostao u holu a koji su željeli prisustvovati svječanoj dodjeli nagrade  „Amir Dautović“  za 2018 god. Ova nagrada ustanovljena je 2017. godine u znak sjećanja na profesora rahmetli Amira Dautovića i bivšeg predsjednika Društva za bosanski jezik.

O životnom djelu  rh profesora Amira Dautovića i bivšeg predsjednika Društva za bosanski jezik, govorio je književnik Enes Nikšić. On je istakao veliki Amirov doprinos za očuvanje bosanskog jezika i bošnjačke kulture. „Amir je bio plemenit čovjek, veliki entuzijasta, odan prijatelj, čestit Bošnjak, koji je je ovoj čaršiji ostavio vidljiv trag čovječnosti“- istakao je a emotivnim opisom časnog života i tužnog kraja rh Amira Dautovića, mnogima u sali je izmamio suze.

Biografiju ovogodišnjeg laureata književnice Šefke Begović-Ličina, pročitala je moderator svečanosti, žurnalist Hasna Ziljkić.

O književnom stvaralaštvu Šefke Begović-Ličina, prekrasnom opisu njenog pera,govorili su promoteri i članovi žirija dr. profesor Rifat Redžović, profesorica Melida Rebronja i profesorica Nezrina Dolovac.

‘Šefka u svojim djelima piše o svom narodu, o svom Sandžaku, o Sandžaklijama koji su odselili; predstavlja njihove adete, navike, mentalitet. U njenim djelima nailazimo na perom oslikane sandžačke krajeve, porodice i običaje, ljudske odnose; vještim nizanjem riječi, stilom kojim se decenijama, možda i stoljećima, koristio sandžački živalj, pretvara djelo u nostalgiju i one iskonske ljudske i moralne vrijednosti. Njena djela sadrže mnogo energije, mnogo znanja o prošlosti i sadašnjosti naroda koji obitavaju na ovim prostorima. I ne samo to, ona je živući konzument svega onoga o čemu piše, svjedok je društvenih promjena, mijenjanja psihologije našeg čovjeka iz tradicionalnog i patrijarhalnog u savremeno, i sudi, ne sa palicom u ruci i tako što je njena posljednja, već tako što pušta svjedoke da oni sami budu sudionici i vremena i prostora, a nadasve turbulentnih sudbina sandžačkog naroda.  

Njena misija se ne zavšava samo na pisanju. Gostovanjima i promovisanjem svojih djela u mnogim gradovima Evrope i Amerike predstavlja sponu između Sandžaklija u Sandžaku i Sandžaklija rasutih po svijetu, između Sandžaklija u Sandžaku i Bosanaca u Bosni i Hercegovini, između Sandžaklija u Sandžaku i Bosanaca rasutih po svijetu; između Sandžaka i ostatka svijeta. Ona je najbolji ambasador Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja i ostalih sandžačkih opština, prezentujući sandžački i bošnjački narod sa svim njegovim specifičnostima – vrlinama i manama.

Iz pomenutih razloga smatramo da ova nagrada „Amir Dautović“, koju dodjeljuje Kulturni centar Novi Pazar, a shodno postavljenom kriterijumu za ovu nagradu: afirmacija kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje), odlazi u prave ruke”, samo je dio ono ga što je sinoć rečeno o dobitnici nagrade Šefki hanum.

Šefki Begović-Ličina nagradu je uručio direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić. Na prestižnom priznanju i nagradi, književna diva Sandžačke pisane riječi, zahvalila se i rekla:

„ Ova nagrada, koju sam od mog grada godinama priželjkivala, potvrda je svega onoga što sam do sada ugradila u svoja djela. Ovo vrjednovanje mog pera od mojih sugrađana je podstrek da svoj rad nastavim dalje, jer je velika radost u mojim godinama doživjeti ovakvu čast i ovakav uspjeh.

Sva ona priznanja i zahvalnice od meni nepoznatih ljudi iz raznih država po svijetu, udaljenih na hiljade kilometara, nijesu mogla nadomjestiti ovu, koju mi večeras dodjeljuje moj grad i moji sugrađani.

Imajući promocije u raznim državama širom svijeta, u svojim djelima sam, k’o u bošči, nosila upakovano gospodstvo naših adeta i tabijata, naših korijena i kućnjih ognjšta. Po policama evropskih i svjetskih biblioteka smještala sam naše hanume u alaturko santalionskim katovima, rasipala sandžačke merdžane po Sandžaku, po Bosni i tamo daleko čak do Amerike preko okeana, tako da  mi je ova nagrada za sve to najveća naknada. Svi oni moji silni sati neprekidnog druženja sa perom, sva ona ljepota kojom sam mirisala sandžačke sokake i kitila naše gondže nevjeste, urodili su plodom, ovom krunom uloženom mi trudu.

Mladim naraštajima poručila bih da se samo istrajnim radom stiže do cilja, da za uspjeh i sreću ne postoji granica životnog doba i da ljudima u poznim godinama život zna da bude lijep, ako ga oni sami učine sadržajnim i lijepim.“

Šefka Begović-Ličina, BARJAKTAR  SANDŽAČKE KULTURE I TRADICIJE, književna zvijezda na sandžačkom nebu, kako su je nazvali u Turskoj, sprema još mnogo novih projekata koja će još više obogatiti bošnjačku književnost.  

Prilog pripremili http://ibalkan.net iSenad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

 

  

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net