Recent Posts

Puni busevi za Njemačku: Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

Puni busevi za Njemačku: Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

SJEVERNI BiH KOMŠIJA, Hrvatska od ulaska u EU bilježi dramatičan egzodus stanovništva. Odgovora na ovaj društveni izazov, kako je pokazala jedna tribina u Frankfurtu, nema. A novi iseljenici su prepušteni sami sebi i društvenim mrežama.

ZAGREB: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Putovanja, Magazin” 05. 02. 2018. ”00: 01…Puni busevi za Njemačku: Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

„Poslije mene je iz mog kruga poznanika iz Đakova u Njemačku iselilo nekoliko kompletnih obitelji. I svi su se snašli i ne namjeravaju se vratiti. U mojoj ulici u Đakovu svaka treća kuća je prazna”. Priča Dubravke Jurić kojom je otvorena tribina pod nazivom „Nova hrvatska migracija” simbolična je za ono što se Hrvatskoj i posebice njezinim rubnim dijelovima događa posljednjih godina.

Alarmantni podaci

Statistike govore za sebe: krajem 2012., posljednje godine uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Njemačkoj je bilo prijavljeno 224.971 državljana RH. Početkom 2017. (što su i najsvježiji pouzdani statistički podaci) u Njemačkoj je već živjelo 332.605 građana s hrvatskom putovnicom. Dakle neto prirast stanovnika Njemačke s hrvatskim državljanstvom u četiri godine iznosi 107.000. Ako se tomu pridoda i činjenica da godišnje Njemačku napusti nekoliko tisuća (konkretno 2016.- 7 tisuća) hrvatskih državljana koji se uglavnom vraćaju u Hrvatsku kako bi tamo proveli umirovljeničke dane, stvarni broj iseljenih iz Hrvatske u Njemačku je još veći. Stoga i ne čudi da su političari na tribini koju je u Frankfurtu organizirala Hrvatsko-njemačka kulturna zajednica u svojim izlaganjima vrlo često posezali za epitetima poput „alarmantno” i „dramatično”. Josip Juratović, jedan od sudionika tribine i zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu, najdramatičnijom smatra činjenicu da iz Hrvatske odlaze dobro obrazovani i to ne pojedinci nego i čitave obitelji što je jedan od jasnih indikatora da se ne radi o privremenom nego trajnom iseljavanju. „Kod one prve generacije gastarbajtera su jako često dolazili samo očevi, a ostatak obitelji je ostajao kod kuće. Sada je stvar drugačija. I činjenica da je među novim migrantima, prema podacima koje imam, 37 posto visokoobrazovanih, ne može biti dobra za Hrvatsku”, kaže Juratović koji je u socijaldemokratskom zastupničkom klubu u Bundestagu zadužen za integraciju.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net