Recent Posts

Briselski dijalog Beograda i Prištine: Moguće je da Srbija prizna Kosovo

Profesor Univerziteta Vorvik: Moguće je da Srbija prizna Kosovo

“Narednih 18 mjeseci mogu biti ključni za rešavanje kosovskog problema”, smatra Endi Hodžaj, profesor Univerziteta Vorvik…

BRISEL: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Svijet, Magazin” 02. 02. 2018. 15: 52… Profesor Univerziteta Vorvik: Moguće je da Srbija prizna Kosovo

– Briselski dijalog Beograda i Prištine predstavlja pozitivan korak ka normalizaciji i uspostavljanju institucionalnih odnosa između dvije države. Prema mom mišljenju, moguće je da Srbija želi da prestane da “gura glavu u pijesak” kada je riječ o Kosovu, što pokazuje i započinjanje unutrašnjeg dijaloga, i da postane realističnija, odnosno pomiri se sa činjenicom da je izgubila Kosovo i prizna njegovu nezavisnost – ocenjuje Hodžaj.

On smatra da bi narednih 18 mjeseci mogli da budu ključni u pregovorima Beograda i Prištine, te da je u interesu obadvije strane da postignu sporazum.

– Nedostatak napretka ima negativan uticaj i na Srbiju i na Kosovo, jer nemogućnost da se u potpunosti integrišu u međunarodni sistem podriva obadvije ekonomije i stabilnost u regionu – ističe profesor.

Povodom mogućeg angažovanja SAD u narednoj fazi rešavanja kosovskog pitanja, Hodžaj kaže da bi “jasan raspored i novi format dijaloga uz učešće specijalnog izaslanika SAD mogli da ubrzaju proces”.

– Kao što je historija pokazala, diplomatija najbolje štima kada Evropa i Sjedinjene Države udruže snage. Zato, problem u odnosima Kosova i Srbije može da bude dijelotvornije prevaziđen u narednim rundama pregovora i mogu da budu rešena glavna pitanja. Idealan ishod bio bi otvaranje puta obijema državama za punu integraciju u EU – kaže Hodžaj.

Upitan kako ocjenjuje ruski uticaj u ovom regionu, Hodžaj navodi da je “Kremlj javnom diplomatijom osnažio pozitivan imidž Rusije u Srbiji i diskreditovao EU i NATO, pa tako većina Srba vjeruje da je Rusija najveći donator u Srbiji, i ako je EU dala veću i finansijsku i političku podršku i Srbiji i Zapadnom Balkanu”.

– Ali, ako Srbija želi da dalje napreduje u pregovorima sa EU, Beograd mora da se jasno strateški opredeli, odnosno niko u Evropi ne može da sedi istovremeno na dvije stolice – tvrdi on.

 

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net