Recent Posts

ISTANBUL: Doživotne kazne robije i po 329 godina za bombaški napad na Sultanahmetu

ISTANBUL: Doživotne kazne robije i po 329 godina za bombaški napad na Sultanahmetu

Sud u Istanbulu je Hasana al-Mayyufa, Fawzija Muhammeda Alija i Halila Dervisha proglasio odgovornim za krivično djelo “kršenje Ustava Republike Turske…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Region-  Magazin” 01. 02. 2018. 11: 06… ISTANBUL: Doživotne kazne robije i po 329 godina za bombaški napad na Sultanahmetu

Kazneni sud u Istanbulu osudio je trojicu optuženih u slučaju samoubilačkog terorističkog napada u istanbulskoj četvrti Sultanahemt, iz januara 2016. godine, na doživotne i sa po 329 godina zatvora…

Kazneni sud u Istanbulu danas je izrekao presude u slučaju bombaškog napada u istanbulskoj četvrti Sultanahmet, u kojem je poginulo najmanje 12 osoba, uglavnom državljana Njemačke, a ranjeno 16 osoba. Sudskim procesom obuhvaćeno je ukupno 26 optuženih, državljana Sirije i Iraka.

Na današnjem ročištu prisustvovali su četvorica optuženih Hasan al- Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali, Halil Dervish i Abdulrahman Faiz Rashit.

Sudsko vijeće je Abdulrahmana Faiza Rashita osudilo na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela “članstvo u terorističkoj organizaciji”.

Obzirom da je uzet u obzir period koji je proveo u zatvoru, sud ga je pustio na slobodu uz mjeru zabrane napuštanja zemlje.

Ostalu trojicu optuženih Hasana al- Mayyufa, Fawzija Muhammeda Alija i Halila Dervisha, sud je proglasio krivim za krivično djelo “kršenje Ustava Republike Turske”, a za to su ime izrečene doživotne zatvorske kazne.

Također, trojica optuženih su proglašeni krivim i za krivična djela pomaganje u ubistvu 12 osoba, te učešće u pokušaju ubistva 16 osoba, zbog čega im je izrečeno još po 329 godina zatvora.

Kada je riječ o ostalih 24 optuženih u ovom slučaju, za četvoro njih, obzirom da se još uvijek nalaze u bjekstvu i nisu saslušani, sud je donio odluku da im se sudi pojedinačno, odnosno da se optužnice razdvoje. Ostalih 18 optuženih je zbog nedostatka dokaza o učešću u napadu pušteno na slobodu.

U istanbulskoj četvrti Sultanahmet je, 16. januara 2016. godine u 10 i 20 sati došlo do samoubilačkog terorističkog napada, u kojem su stradali većinom njemački turisti. Turski zvaničnici istog dana su potvrdili da je teroristički napad izveo državljanin Sirije, rođen 1988. godine, povezan sa teroristima ISIS-a.

izvor  agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net