Recent Posts

Nije on papučar , on je pravo muško, gospođo mama !!!

Čovječanstvo je u opasnosti,sindrom ”Neka, mama će” se širi munjevitom brzinom i tamo gdje ga nikad nije bilo !!!

-Ma ostavi to, mama će, neš ti meni biti papučar! Mani ti tete Erne šta ona priča,kakav usisivač kakvo kuhanje špageta ? Hoće teta Erna da tebi otpadne ćuna!!!

Dok sam ja živa,ja ću …kad ja umrem nađi sebi ženu, nek ti kuha,pere,djecu rađa.

Kakav ti i ”po kući”,ostavi tu krpu i ,evo ako hoćeš popij sa nama jednu,man se ti šta teta Erna priča.

Da se razumijemo i ja sam majka muškog potomka, meni ova priča ni iz džepa,ni u džep. Ja sam svoje temelje udarila,sve što slijedi je nadogradnja vlastita uz možda male korekcije tipa ”nemoj okretat ručku na tavi prema sebi”,”kad izvadiš veš iz mašine,dobro ga rastresi”,”ide,ide i biber u ćufte”,”gledaj da ti se ne prekuha”,”košulja se pegla ovako”,”peškire smotaj na što uže da ne zauzimaju puno mjesta”…

A nit mu je kruna s’ glave spala što smeće iznese,nit je šta propustio ako nam je pođahkad on skuhao kafu.

Al’ jok,rodi se muško i treba ga u vitrinu stavit’ u vremenu kad svi samo trčimo,ništa ne stižemo a opet nemamo vremena.U startu ga naučimo da je žena perilica, sušilica, peglaona, štanc mašina za djecu. A tek ona ”dok je mama živa a poslije ti sebi nađi…”

Koliko sam samo puta čula ovu rečenicu i koliko me samo puta izula iz cipela, da sam si znala izgrist donju usnu do krvi.

Meni se recimo ne dopada da očevi presvlače žensku djecu, nisam ni za to da žena odumire ko dinosaurus po cijeli dan ležeći uz serije dok on vrti guzom brišući prašinu,kuhajuči i umirujući djecu da mama može u miru gledati Snahu. Nisam niti za ponižavanje niti za izrabljivanje sa bilo koje strane.

Ja sam za zajedničko i spremanje i uživanje.

Ali !!! Ima tu jedno veliko ali !!! Treba doći do te faze života da imaš ženu. Zar muško dijete,jednako kao i žensko ne treba odgajati i pripremati za život da zna sam sebi sve uraditi samo za sebe, da sebi olakša život,da ne hoda gladan po svijetu jer ga mama nije naučila ”dvoje na oko” ispržit? Zar se i muškarac ne može okliznuti na mokre pločice u kupatilu? A da je obrisati znao, ne bi pao. Zar će mu umanjiti muškost to što če ponekad preletiti usisivačem po kući,oprati svoj tanjur, istresti pepljaru.

Ima on milion stvari gdje se može dokazati kao mužjak, ima i mali milion stvari gdje se može pokazati kao vođa,još je bezbroj stvari koje ga čine ne zamjenjivim, jedinim,najsnažnijim i najvoljenijim.

A pomoći u kučnim poslovima jednostavno znači ne biti sebičan jer i sam tu jede, pije, spava, djeca su i njegova, auto je i njegov, ulaz i stepenice koje ponekad treba obrisati koristi i on sam. Pomažući gubi malo vremena ali dobiva bruku sati za sebe, svoju porodicu a prije svega dobiva ljepšu, odmorniju, nasmijaniju, raspoloženiju i ”bez glavobolje kad treba radit’ ne stvari” svoju ljepšu polovinu.

Nije on papučar ,on je pravo muško,gospođo mama !!!

Al’ de ti njega mati metni u vitrinu nek ti stoji ko ukras i hoće te nevjesta spominjat svaki dan na sabah i još makar deset puta dnevno…u psovkama,zna se.

Ništa hajmo mi sad uz osmijeh spiskat ovo što je od dana ostalo.Kažu da zima tek dolazi,zato gledajte pozitivno i kupite u sebe što više ljudske toplote,treba i trebat će nam svima.Volite i pustite da vas neko voli onako kako to najbolje zna i umije…a ja…ja volim sve,hoću namjerno.

Piše: Erna Dervišić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net