Recent Posts

Rasim Ljajić danas u zvaničnoj posjeti Ankari

Rasim Ljajić danas u zvaničnoj posjeti Ankari

Tokom boravka, biće potpisana dva sporazuma sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem – o slobodnoj trgovini i o podsticanju i zaštiti investicija, saopštilo je resorno srbijansko ministarstvo…

BEOGRAD, NOVI PAZAR, ANKARA-  objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Region- Magazin” 30. 01. 2018. 08: 53… Rasim Ljajić danas u zvaničnoj posjeti Ankari

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić boraviće u utorak, 30. januara, u zvaničnoj posjeti Turskoj, u okviru koje će sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, saopšteno je danas iz resornog ministarstva Srbije, prenosi regionalni portal http://iBalkan.net

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, tokom sutrašnje posjete biće potpisan i sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije parafiran je tokom zvanične posjete Srbiji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju tog sporazuma u parlamentima dvije zemlje.

Taj sporazum će, kako se navodi u saoćenju iz ministarstva, prvi put omogućiti bescarinski izvoz definiranih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafiniranog sucokretovog ulja, sjemena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda iz Srbije na tržište Turske. Također, ovim sporazumom udvostručene su kvote za izvoz određenog smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

Potpisivanje drugog, sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, ima za cilj stvaranje još povoljnijeg poslovnog ambijenta za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju.

Tokom boravka u Ankari, Ljajić će se sastati i sa potpredsjednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predhodna dva dana je boravio u posjeti Turskoj, gdje su održani sastanci sa predsjednikom Turske Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Erdogan, Vučić i Izetbegović razgovarali su o suradnji u regiji i trasi brze ceste Sarajevo- Beograd.

 

Prilog pripremli http://ibalkan.net/ i Senad Senko Župljanin

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net