Recent Posts

ALEN Omić: U Sloveniji o granatama u Beogradu o Kusturici i Andriću

ALEN Omić: U Sloveniji o granatama u Beogradu o Kusturici i Andriću
Alen Omić, košarkaški reprezentativac Slovenije, uzburkao je strasti u regionu. Ne, nije sporan transfer u Crvenu zvezdu, za koju, tvrdi, navija od malih nogu, nego njegova priča o stvarima koje nemaju veze sa sportom.
BEOGRAD-  objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Evropa– Sport- Košarka_ Magazin” 27. 01. 2018. 10: 03… ALEN Omić: U Sloveniji o granatama u Beogradu o Kusturici i Andriću

Alen Omić, košarkaški reprezentativac Slovenije, uzburkao je strasti u regionu. Ne, nije sporan transfer u Crvenu zvezdu, za koju, tvrdi, navija od malih nogu, nego njegova priča o stvarima koje nemaju veze sa sportom.

Košarkaš rođen u Tuzli (živio iz Banovićima) 6. maja 1992. godine, u centar pažnje dospio kada je, ničim izazvan, preko zvanične internet stranice KK Crvena zvezda, poručio da je ateista i da nije Musliman.
 
Narod u Srbiji doživljavam kao sebi blizak. Uostalom imao sam još znatno ranije ideju da apliciram za srpski pasoš uz maternji slovenački. Ja kao Slovenac nisam što se vjere tiče neko koga to baš zanima. Odmah i da dodam, ljude dijelim na one dobre i loše, trećeg nema. Ako baš nekoga i interesuje, ateista sam, pa neka bude da je Crvena zvezda moja nada i vjera, jer je meni košarka na prvom mjestu – rekao je Omić za Zvezdinu internet stranicu, dodavši da u slobodno vrijeme vrlo rado pogleda i filmove Emira Kusturice, a neka pisana djela Andrića i Selimovića zna gotovo napamet. Samo nekoliko mjeseci ranije Omić je u razgovoru za Siol.net otkrio je da je još kao beba pukom srećom izbjegao smrt tokom granatiranja njegove rodne Tuzle.
 
Sve što znam iz tog perioda, znam iz priča moje majke i mog oca, koji je tada bio vojnik. Rekli su mi da je jednom prilikom bomba pala u našu kuću, ali srećom nije eksplodirala. U suprotnom, danas ne bih bio ovdje. U trenutku kada je pala, mi smo bili u podrumu, gdje smo imali bolju zaštitu– rekao je Omić za Siol.net, dodavši između ostalog da se rata ne sjeća… Slabo pamtim taj period. Bio sam tek rođen. Majka mi je pričala nešto, ali ja nisam mnogo ni pitao. Bilo nas je mnogo u podrumu gdje smo jeli i pili. Izuzev oca. On, kako su mi rekli, nikad nije bio kući jer je služio u armiji BiH. Bio je snajperista, ali nikad nije ubio niti ranio nekog. Uvijek se klonio gužve.

Istorijska pobjeda Crvene zvezde nad Olimpijakosom pala je u drugi plan zbog sramnog ponašanja jednog dijela takozvanih navijača crveno-belih.

Ovakav postupak je izazvao zaprepašćenje velikog dijela pristalica crveno- bijelih koji osuđuju gnusne radnje na tribinama dvorane “Aleksandar Nikolić”. Na društvenim mrežama se zato pojavio i jedan interesantan primer. Naime, rođeni Beograđanin Ivan Marinković je igrao košarku za Crvenu zvezdu i Partizan, a onda je 2015. otišao u Zadar. Tamo je bio do prošle godine i nije imao nikakvih problema. Dobro je poznato koliko Hrvati u Dalmaciji umeju da budu neprijateljski raspoloženi prema Srbima, ali ovaj košarkaš to nije osjetio na svojoj koži. Pripremljen je bio i slovenački reprezentativac rođen u Tuzli, koji nije reagovao na prozivke. Šta više Omić je u izjavama poslije meča istakao da nije ni video transparent. A onda pred spavanje poslao poruku svim navijačima Zvezde putem društevih mreža.
 
– Ko igra za Zvezdu i zauvijek za nju navija, biće zauvijek moja bratilja- postovao je Omić na instagram storiju, izazvavši veliku reakciju navijača. Naime, poslije predstavljanja timova, grupa najvatrenijih navijača Zvezde skandirala je novom centru crveno- bijelih “Omiću, odlazi”, ali je njihova poruka dočekana zvižducima većeg dijela publike u dvorani.
 
Šovinistički nastrojene “delije” imale su i pripremljen transparent “Šiptar, Hrvat, balija– nisu moja bratija”…
 izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net