Recent Posts

DONALD Tramp danas prijeti iz Davosa: Americi morate ukazati poštovanje, inače…

DONALD Tramp danas prijeti iz Davosa: Americi morate ukazati poštovanje, inače…

Predsednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će ukinuti novac za pomoć Palestincima ukoliko ponovo ne započnu mirovne pregovore sa Izraelom.

DAVOS– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Svijet– Magazin” 26. 01. 2018. 07: 49… DONALD Tramp danas prijeti iz Davosa: Americi morate ukazati poštovanje, inače…

Ako se Palestinci ne vrate pregovorima, SAD će im ukinuti svu pomoć: kazao je Donald Tramp

Tramp je, govoreći na ekonomskom samitu u Davosu u Švajcarskoj, rekao da SAD daju “stotine miliona dolara” Palestincima i da, uprkos tome što je novac i dalje na stolu, “neće ga dobiti ako ne shednu da pregovaraju”, prenosi AP.

Kako navodi agencija, nije potpuno jasno na koji novac je Tramp mislio, jer su SAD od sredine 90- ih godina dali oko pet milijardi dolara u ekonomskoj i bezbjednosnoj pomoći Palestincima. Na godišnjem nivou od 2008. godine, Palestina od SAD dobija oko 400 miliona dolara za razvojne projekte.

Trampova administracija je prošle nedelje ukinula 65, od ukupno 125 miliona dolara pomoći, dok Ujedinjene nacije “temeljno ne ispitaju” situaciju sa Palestinom.

Tramp je u svom izlaganju pomenuo i posjetu potpredsednika SAD Majka Pensa Izraelu, prilikom čega su Palestinci odbili da se sastanu sa Pensom.

– Pokazali su nam nepoštovanje time što nisu dozvolili našem potpredsjedniku da se sastane sa njima. Mora se ukazati poštovanje prema SAD, inače jednostavno nećemo ići dalje- rekao je Tramp pričajući o sastanku.

Jedan palestinski zvaničnik nazvao je Trampovu retoriku “neprihvatljivom’, dok je portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekao da su Palestinci “spremni da započnu pregovore” i da su posvećeni mirovnim pregovorima o Palestinskoj državi sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Trampova odluka da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela uzdrmala je čitav Bliski Istok, a to je bio i direktan povod zbog čega su Palestinci odlučili da se ne sastanu sa američkim potpredsjednikom Pensom.

Tokom Pensove posjete, Palestina je saopštila da je mirovni proces pod okriljem SAD “mrtav”, dodajući da Vašington više nije vijerodostojan mirovni posrednik.

U Izraelu, sa druge strane, odluka u Jerusalimu naišla je na podršku rukovodstva. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu američku odluku o Jerusalimu opisao je kao historijski momenat koji će zauvijek biti urezan u srca izraelskog naroda…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net