Recent Posts

STRANI PLAĆENICI Amerikanci, Britanci, Nijemci i drugi teroristi uz PKK protiv Turske u Afrinu

STRANI PLAĆENICI Amerikanci, Britanci, Nijemci i drugi teroristi uz PKK protiv Turske u Afrinu

Turska vojska je objavila kako je tokom operacije ubijeno ‘najmanje 260 pripadnika PKK-a, PYD-a, YPG-a i ISIL-a’…

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Magazin” 24. 01. 2018. 12: 59- STRANI PLAĆENICI Amerikanci, Britanci, Nijemci i drugi teroristi uz PKK protiv Turske u Afrinu

Američki, britanski i njemački pljaćenici, koji su se borili protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant zajedno sa kurdskim  teroristima u Siriji, sada se nalaze u pokrajini Afrin kako bi se suprotstavili turskom oslobađanju Afrina prenosi agencija Reuters.
 

Turska posljednjih dana vodi ofanzivu u većinski kurdskoj pokrajini Afrin, zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom, koju je i ranije podržavala, podsjeća ova agencija.

“Postojala je želja dijela stranih plaćenika koji su se borili u Raqqi i koji se bore u Dei ral- Zoru da odu u Afrin”, rekli su reporteru sa terena Reutersu .
 
Njemu su odbio kazati kada su strani plaćenici otišli u Afrin te kako je riječ o “desecima”.  Riječ je o Amerikancima, Britancima, Nijemcima… raznim nacionalnostima iz Evrope, Azije i Amerike”…

Sa druge strane, turske oružane snage su saopćile kako je u utorakr, tokom Operacije “Maslinova grana”, ubijeno “osam terorista” u napadu na turske jedinice u tom području, prenose lokalni mediji.

Ranije je vojska Turske objavila kako je tokom operacije, koja je počela krajem prošle sedmice, ubijeno “najmanje 260 pripadnika Radničke partije Kurdistana, Partije demokratske unije, Jedinice narodne zaštite i ISIL-a”.

Kako navodi turski Generalštab, operacija za cilj ima “uspostavu sigurnosti i stabilnosti duž turskih granica i u ovoj regiji, kao i zaštitu sirijskog naroda od opresije i okrutnosti terorista”.

U utorak je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o turskoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije, a ranije je o tome razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju agencije.

Erdogan je naglasio kako je cilj operacije očistiti regiju Afrin od organizacija kao što su Jedinice narodne zaštite i ISIL

 

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net