Recent Posts

Odkomak iz priče ,,Šemsine uspomene,,

Odkomak iz priče ,,Šemsine uspomene,,

Početak rata. Niko nije slutio težinu. Još se moglo kretati. Ponegdje. Ja sam vjerovao. Bio sam optimist. Nisam mogao znati, naslutiti….

Ponesi mi sa tavana kutiju, u njoj su moje neke stvari iz djetinjstva, fotografije, sitne igračke, sličice, salvete i još ponešto — objašnjavala je Šemsa. Mislim da nije teško samo je kutija malo veća.

Pa hajde de, mislim u sebi, ponijet ću, makar nešto iz kutije, ko će toliku kutiju snositi s tavana. Dobro — rekoh i sjedoh u auto. Ako budem mogao ući u grad , otići ću ti po kutiju — doviknuh kroz prozor i krenuh.

Ušao sam u grad, otišao do jednog prijatelja koji je bio od povjerenja, da se dogovorimo oko nekih pitanja vezanih za moj stan i sve vrijeme razmišljao kako ću se popeti na taj Šemsin tavan i snijeti kutiju. Sto opcija sam premetnuo po glavi. Merdevine, hm, da li imaju, hoće li me ko spriječiti da uđem u kuću ? Možda se neko uselio ? Kako izvesti ulazak i penjanje na tavan, uzimanje kutije izlazak iz kuće i odlazak. Da li ima neko od komšija ? Bože, što sam joj obećao !

Parkirao sam auto malo dalje od Šemsine kuće i lagano prilazio kao lopov, strahujući od mogućih neugodnosti. Sve sam bliže kući. Tu sam. Ja sam tu ali nema kuće, ni Šemsine ni desetak oko nje. Ruševine ! Na sve strane leže ljudske sudbine, krovovi i pod njima tavani.

Tavan Šemsine kuće na zemlji, ne moram se penjati, sa zemljom sravnjen beživotan. Eh, a kutija, ? Da potražim ? Ne mogu, naići će neko ! Okrenuo sam se i otišao. Šta reći Šemsi ?

Odmah je dotrčala kada sam došao.

Šta ima, gdje je kutija ?

Nema je, nisam donio — tiho sam izustio

A zašto bolan nisi ?!

Nisam, eto .

Nisi se mogao popeti na tavan ?

Nisam mogao, da, nisam.

Aha, pa dobro, nema veze. Neće ona nikud, nema noge, jel de — smijala se Šemsa

Neće, neće — šaptao sam.

Autor: Indira Jašarević Čandić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net