Recent Posts

Aleksandar Vučić, iznio optužbe na račun BiH, Dragan Mektić, demantuje vlasti Srbije

Aleksandar Vučić, iznio optužbe na račun BiH, Dragan Mektić, demantuje vlasti Srbije

“Vlasti BiH zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim finansijskim transakcijama na području te zemlje povezanim s predsjednikom RS Miloradom Dodikom”, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, dodavši da iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor.

SARAJEVO- BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “ Vijesti- Region- Magazin” 23. 01. 2018. 17: 52… Aleksandar Vučić, iznio optužbe na račun BiH, Dragan Mektić, demantuje vlasti Srbije

U izjavi koju je prenio jedan sarajevski portal, Mektić je opovrgnuo tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhapsi Dodik.

Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Hepi.

– Bio je službeni zahtjev za privođenje predsjednika RS prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS. Jeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena? – kazao je Vučić, dodajući kako je sve to bilo zbog “neke vile”.

Mektić je kazao kako je Vučić iznio potpuno netačne tvrdnje ili su ga njegovi saradnici o pogređno informisali.

– To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje već je bio zahtjev za međunarodnu kazneno- pravnu pomoć, da se provjeri jedna finansijska transakcija Milorada Dodika- rekao je.

Pojasnio je kako je riječ o prebacivanju iznosa od 750 hiljada eura iz jedne banke registrovane u BiH na račun druge banke u Beogradu.

– Ovdje se sumnjalo u poreklo tog novca i samo se tražilo da se istraži ta finansijska transakcija- kazao je Mektić.

Takav zahtjev iz Sarajeva je poslat u Beograd prije gotovo godinu dana i to na temelju sporazuma o međudržavnoj pomoći u kazneno- pravnim pitanjima potpisanog još 2005. godine, ali iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora.

Milorad Dodik je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje za koju je platio 750 hiljada eura.

Sumnja se da je on tu kupovinu obavio u gotovini novcem nejasnog porijekla a celu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne banke iz Bijeljine.

Ministar Mektić je kazao kako niko iz BiH ne bi tražio da Srbija privodi Dodika jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhapšen u zemlji u kojoj živi, prenijela je hrvatska agencija Hina.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net