Recent Posts

Seve zadovoljna: Sud odbio zahtjev oca, Aleksandar ostaje kod nje

Seve zadovoljna: Sud odbio zahtjev oca, Aleksandar ostaje kod nje

Sud u Zagrebu odbio je zahtev biznismena Milana Popovića, oca Severininog sina Aleksandra, u kojem je tražio da se susreti i druženja s maloletnim sinom održavaju tako što će dete svake druge nedelje boraviti kod njega.

ZAGREB: Objavljeno u kategoriji “Vijesti- Estrada- Region- Magazin” 21. 01. 2018. 09: 52… Seve zadovoljna: Sud odbio zahtjev oca, Aleksandar ostaje kod nje

Popović je takođe u svom zahtjevu od suda zatražio da Aleksandar svaki pravoslavni Badnji dan i Božić provodi sa njim, kao i da svaki katolički Badnji dan i Božić provodi sa majkom. Pored toga, biznismen je u zahtjevu, koji je odbijen, tražio i da mali Aleksandar nedelju dana zimi provodi sa njim, i to od 1. do 7. februara svake godine. Budući da je zahtjev odbijen u cjelosti, Popović ima pravo žalbe, a o tome će odlučivati nadležni Županijski sud.

Kako se navodi u rešenju presude, koji je objavila „Slobodna Dalmacija“, Popovićev zahtjev je odbijen jer se ne uklapa u odredbe zakona.

– Nijednom odredbom Porodičnog zakona nije predviđena mogućnost da se životno vrijeme djeteta dijeli na jednake dijelove. Zahtjev oca da djete živi pola vremena sa njim, a pola sa majkom ne predstavlja zahtjev za izmenu susreta i druženja, već zahtjev za izmenu odluke sa kojim će roditeljem djete živjeti, a o tome se vodi parnični postupak. Odredbe Porodičnog zakona koje se primenjuju u ovoj pravnoj stvari ne dopuštaju mogućnost donošenja odluke koja bi utvrdila na koji bi način dete živilo pola vremena sa jednim, a pola sa drugim roditeljem – stoji, između ostalog, u obrazloženju presude sudije Marine Parać Garme.

Ona je u rešenju navela i da „djete oca redovno viđa i provodi sa njim vrijeme“.

– Sud zbog toga smatra da nisu ispunjene zakonske pretpostavke da se prethodno određeni susreti menjaju tako da se izmjeni odluka sa kojim roditeljem djete živi- piše u presudi.

Pored toga, odbijen je i Popovićev zahtjev kojim je on tražio da se Severina i on sporazumom dogovore da će prihvatiti i poštovati međusobne razlike i pristupe u vaspitanju djeteta, kao i da se dogovaraju o vaspitinim metodama i prihvataju međusobne sugestije u vezi sa malim Aleksandrom.

Sud je u obrazloženju naveo da je zahjtev odbijen jer, kako se navodi u presudi, „roditeljima se ne može naložiti postizanje sporazuma, međusobno poštovanje i dogovaranje, jer za to ne postoji zakonska osnova“.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net