Recent Posts

Operacija ”Maslinova grana”: Turska vojska ušla u Siriju

Operacija ”Maslinova grana”: Turska vojska ušla u Siriju

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su vojne snage Turske ušle u sirijsku pokrajinu Afrin… Operacija je započeta u cilju uspostavljanja granične sigurnosti i stabilnosti u Afrinu, smještenom na sjeverozapadu Sirije i kako bi se neutralizirali pripadnici terorističkih organizacija PYD/PKK i ISIL koji prijete sigurnosti lokalnog stanovništva

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 21. 01. 2018. 11: 42… Operacija ”Maslinova grana”: Turska vojska ušla u Siriju

Operacija ”Maslinova grana” usmjerena protiv terorista u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu, nastavljena je i danas, a Oružane snage Turske nastavljaju slanje vojnih vozila graničnim jedinicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Operacija je započeta u cilju uspostavljanja granične sigurnosti i stabilnosti u Afrinu, smještenom na sjeverozapadu Sirije, i kako bi se neutralizirali pripadnici terorističkih organizacija PYD/PKK i ISIS koji prijete sigurnosti lokalnog stanovništva.

Vojna vozila Turske, koja se sastoje većinom od tenkova, pozicionirana su u pograničnom području. Prilikom prolaska turskih vojnika, stanovništvo je pokazalo podršku.

Iz Generalštaba Turske 20. januara je poručeno kako je operacija “Maslinova grana“ u Afrinu pokrenuta u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).

Rojters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su teroristi za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dvije kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net