Recent Posts

FATIMINA RUKA – RUKA SREĆE

Kod svih naroda i u svim razdobljima, ruka je bila simbol snage i moći, a njena je slika nerijetko predstavljala obraćanje Bogu ili čak samog Boga.

Fatimina ruka je moćna hamajlija iz najstarijih vremena, koja se i danas koristi u gotovo cijelom svijetu. Prema narodnim vjerovanjima, ona donosi blagostanje i sreću, te štiti od uroka i zle sreće, a mnogi smtraju i da zrači vitalnom snagom, da širi optimizam i pomaže u situacijama kada je onom ko je nosi ugrožen život.

DUGA TRADICIJA: Znamo da je još u Babilonu ruka sa ispruženim prstima bila je simbol sreće. U Bibliji je uzdizanje ruke prema Bogu smatrano za čin bogobojažljivog obožavanja. Asirci su koristili zbirku magijskih molitvi kojoj su dali ime “Nis kati”, što u prijevodu znači – “Podizanje ruke”.
U Egiptu su Ruku nosili kako bi i slikom prikazali da žele privući sreću i da je žele po svaku cijenu zadržati. U tekstu iz “Knjige vratnica”, koji se nalazi na kovčegu faraona Setija I, “Velika šaka” označava najvišu moć, koja upravlja nebom i zemljom. Na vinjetama koje ukrašavaju tekst, “Veliku šaku” čvrsto drži lanac kojim su vezana četiri Horova sina i koji zadržava zmije Podzemnog svijeta, te opakog Apepa, boga zla i vječnog neprijatelja boga Sunca, Raa.
Modeli ispružene šake pronađeni su u i mnogim drugim zemljama gdje su najčešće upotrebljavani kao hamajlije; figure šake pričvršćivane su za carska žezla, bodljike i drugo oružje, uvijek sa idejom o prenošenju moći na one koji drže žezla i koriste oružje. Iznad ulaza u Dvoranu pravde u Alhambri (Španjolska) i danas stoji velika kamena ruka, kao svojevrstan simbol pravde.

SIMBOL SREĆE: U narodnim tradicijama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, simbol ruke nalazi se izvezen na plemenskim zastavama, oslikan iznad ulaza u porodične kuće, obješen o vrat konja ili kamila ili o retrovizore automobila s ciljem da zaštiti i odagna zlo.
U zapadnoj Aziji čin podizanja ruke je smatran simbolom prizivanja boga, bilo u zakletvi bilo u kletvi, prinošenju molitvi ili preklinjanju. Riječi “podizanje ruke”, zapisane su i u “Kućnom zapisu iz istočne Indije”, a sa njima je – kako je poznato – svoju molitvu upućenu Marduku, započinjao silni car Nebukadenezar.
U srednjem vijeku, Fatimina ruka je bila omiljen simbol sreće. Na Ruci su često bili nacrtani magični, najčešće hebrejski blagotvorni znakovi, Riječi moći, slova i nepoznati simboli.
U islamskom se svijetu posebno blagotvornom smatrala srebrna Fatimina ruka na kojoj bi se ugravirale riječi “Ya Alijj” (‘O Najuzvišeniji!’). S druge strane, nerijetko su na Fatiminoj ruci bile ucrtane i linije sa dlana, kako bi se iz njih mogla čitati čovjekova sudbina i njegove stvarne želje.

KO JE BILA FATIMA: Različite linije na ovoj hamajliji izražavaju različite karaktere i sudbine čovjeka. Istodobno, podignuta ruka ima dvostruki smisao, s jedne strane označava pozdrav sudbini u njenim dobrim aspektima, a s druge strane zaustavlja i odgoni loše aspekte sudbine. U medijevalnoj Bosni motiv ruke, naročito prema nebu ispružene, veoma je čest na stećcima Bošnjana krstjana.
U svim vremenima, ruka je predstavljala poseban dio čovjekovog tijela. Uz njenu pomoć može se izražavati druželjubivost, briga za drugima, osjećanja i stremljenja sve do simboličnih gestova Ruke Božje.
Ko je bila Fatima?
Fatima je bila kćerka Božijeg poslanika Muhammeda i njegove žene Hadidže. Kada je odrasla udala se za Aliju ibn Abi Taliba, Poslanikovog rođaka sa kojim je izrodila sinove, Hasana i Huseina. S jednog na drugi kraj islamskog svijeta, uobičajilo se uz njeno ime dodati i počasni naziv “Az-Zahra”, Sjajna ili “Al-Batu”, Čista djevojka ili Djevica.
Božji poslanik Muhammed je smatrao da je Fatima jedna od četiri savršene žene, ostale tri su bile njegova žena Hadidža, faraonova žena Asja i Isaina majka Mejrem (Marija, majka Isususova; Bogorodica).

ZANIMLJIVA TUMAČENJA: Prema nekim istočnjačkim tumačima, Fatimina ruka predstavlja cijelu islamsku religiju i njenih pet stubova na kojima počiva: kelimei šehadet (očitovanje da je samo Allah Bog, a da je Muhammed njegov Poslanik); salat (namaz, osnovna obredna molitva); sijam (post); zekat (obaveza imućnih da izdvajaju 2,5 % od cjelokupnog godišnjeg prihoda u korist siromaha) i hadždž (odlazak na hodočašće u Mekku).
Fatimina ruka, također, simbolizira obitelj Božijeg poslanika: palac predstavlja samog Muhammeda; prvi prst – Fatimu, drugi prst – Aliju, njenog muža; treći i četvrti prst – Fatimine sinove Hasana i Huseina. Postoji i druga verzija prema kojoj palac predstavlja Fatimu, kažiprst njenoga muža Aliju, srednjak Muhammeda a.s., a prstenjak i mali prst njene sinove Husejna i Hasana.
Kao simbol sreće i blagostanja, Fatimina ruka je ostala aktuelnom sve do današnjih dana. U svijetu, a posebno u islamskim zemljama, danas se izrađuje velik broj različitih varijanti Fatimine ruke. Izrađuju se na svili i koži, pergamentu i papiru, ali najčešće u zlatu i srebru, ukrašena dragim kamenjem i biserima i tada se nosi kao privjesak ili broš.
Bilo kako bilo, za Fatiminu ruku se vjeruje da predstavlja snažnu magijsku vrijednost, koja anulira uticaje urokljivog pogleda, odagnava zlo i pakost, a onima koji je redovno nose donosi zdravlje, ljubav, sreću i blagostanje.

Piše-Ahmed Bosnić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net