Recent Posts

Nenad Čanak:”NA BALKANU DVA FITILJA- KOSOVO I RS”, ubistvo Ivanovića u korist Moskvi

Nenad Čanak:”NA BALKANU DVA FITILJA- KOSOVO I RS”, ubistvo Ivanovića u korist Moskvi

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocjenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića, kao i destabilizacija Balkana uopšte, idu u prilog Rusiji…

NOVI SAD– objavljeno u kategoriji “Crna Hronika- Vijesti- Evropa” 19. 02. 2018. 16: 32- Nenad Čanak:”NA BALKANU DVA FITILJA- KOSOVO I RS”, ubistvo Ivanovićau korist Moskvi

– Sve što se dogodilo ide u korist aktuelnom režimu u Rusiji. Neću da krećem od toga da je staro pravilo da kada imate naručeno ubistvo obično je ubica onaj ko prvi izjavi saučešće- rekao je Čanak i dodao da je sramota što vlasti na KiM nisu uključile policiju i službe iz Srbije da pronađu zločince.

– Siguran sam da je prst koji je povukao obarač iz lokalnog kriminalnog miljea, ali je iza svega ruski interes, koliko ja umijem da čitam politiku- zaključuje Čanak.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, za koga kaže da ga je lično poznavao, ističe da je Ivanović bio ozbiljan čovjek “sa kojim je bilo zadovoljstvo razgovarati” i dodaje da nisu bili posebno bliski već da je njihova komunikacija bila “poslovna i korektna”.

Ističe da je reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije, nakon Ivanovićevog ubistva, da Moskva insistira na otkrivanju počinilaca, čudna, jer se to dogodilo negdje gdje Rusija nema niti ingerencije, niti svoje državne interese.

Smatra da destabilizacija Balkana ide u prilog Rusiji, jer ona na taj način dobija mogućnost da se prikaže kao mirovnjačka strana koja može da sredi i smiri situaciju, a da zauzvrat međunarodna zajednica “zažmuri” na Krim i Donbas i da prihvati uzurpaciju dijelova teritorija susedne države, iza koje Rusija stoji.

Čanak ističe da je on za nezavisnu i suverenu državu Srbiju, koja mora biti ravnopravan partner u svim razgovorima, a da je tenutno u poziciji da je okružena zemljama NATO i EU, ali i pod uticajem Rusije. Ovog trenutka, kaže Čanak, na Balkanu su dva “fitilja” – Kosovo i Republika Srpska, i podseća da je “ceo Balkan bure baruta”.

– Rusija traga kako da igra veću ulogu na međunarodnoj sceni, da bi time mogla, u političkim potkusurivanjima, da riješi pitanje sa svojim susedima Ukrajinom i Gruzijom. Da bi riješila to pitanje, ona mora da ima nešto opipljivo u rukama, a to opipljivo je mir na Balkanu- objašnjava Čanak.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net