Recent Posts

Kako nastaju rupe u sirevima, recimo u kačkavaljima

Kako nastaju rupe u sirevima, recimo u kačkavaljima

Prisustvo rupa u sirevima je oduvijek intrigirao naučnike. Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroskope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Tehnologija- Recepti- Globus- Vijesti- Magazin” 17. 02. 2018…00: 02… Kako nastaju rupe u sirevima, recimo u kačkavaljima

NAUČNICI su napokon otkrili zašto švicarski sir ima rupe i sve se, čini se, svodi na količinu prljavštine u kantama u kojima se prikuplja mlijeko.

Suprotno onome što se već godinama sugerira u crtićima, rupe u siru ne buše miševi. A nisu niti rezultat bakterijskog otpuštanja ugljikova dioksida, kako to tvrdi popularna znanost.

Švajcarski su naučnici laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sijena. Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroscope navodi da “mikroskopski male čestice sijena padaju u kante za prikupljanje mlijeka” i uzrokuju stvaranje većih rupa za vrijeme sazrijevanja sira.

Proces zahvaća samo neke vrste švicarskih sireva, poput ementalera i appenzella. Agroscope tvrdi i da to objašnjava zašto su u posljednjih 15 godina rupe u švicarskim sirevima sve manje. Proces mužnje i prikupljanja mlijeka sve je više automatiziran, sve je “čišći” pa je i manje čestica sijena u njemu.

Znanstvenici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sijena u mlijeko i laboratorijski pratili sazrijevanje sira.

Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljikova dioksida “na snazi” je od 1917. kada je to otkriće objavio američki naučnik William Clark.

Mliječna industrija rupe u sirevima naziva “očima”. Sir bez rupa poznat je kao “slijepi” sir.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroskopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Pirotski kačkavalj od marta prošle godine ima zaštićeno geografsko poreklo.

Stavljanje etikete “kačkavalj sa Balkana” moguće je samo na proizvod koji je proizveden od mlijeka sa Stare planine i iz pirotskog kraja, što ranije nije bio slučaj pa su nesavesni trgovci na proizvode sumnjivog kvaliteta stavljali etikete da je riječ o balkanskom kačkavalju kako bi na taj način poboljšali prodaju.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net