Recent Posts

ANKARA: Vrijeme je da Turska i EU krenu u novo razdoblje- za plan B

ANKARA: Vrijeme je da Turska i EU krenu u novo razdoblje- za plan B

Nakon više od polustoljećnog procesa približavanja Europskoj uniji, Turska i Brisel ulaze u novo razdoblje odnosa u kojem će prioritet imati čvršća saradnja u pojedinim područjima, a ne punopravno članstvo, smatraju analitičari, piše Frans pres.

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Evropa- Vijesti- Magazin” 16. 02. 2018…11: 42… ANKARA: Vrijeme je da Turska i EU krenu u novo razdoblje- za plan B

Odnosi između Turske i EU pali su 2017. na nizak nivo jer je pristupni proces zapeo u slijepoj ulici, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je neke ključne članice, uključujući i Njemačku, da se ponašaju kao nacisti.

Ali, Erdogan je 2018. započeo u drugačijem tonu, odlučivši u prvoj nedelji januara da posjeti Pariz, dok se njegov ministar vanjskih poslova uputio u Njemačku ne bi li popravio odnose.

Evropski čelnici poručili su Tukskoj da treba biti realan. Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je Erdoganu 5. januara da je vrijeme da se prestane sa “licemerjem” da je u turskom pristupnom procesu moguć napredak.

– Obadvie strane shvataju da je pristupni proces mrtav i da tako skoro neće biti pomaka- rekla je Asli Ajdintasbaš, saradnica Evropskog savjeta za inostrane odnose (ECFR)…

Neuspješan pokušaj državnog udara u juli 2016. označio je prekretnicu u historiji odnosa Turske i EU. Ankara je optužila Evropsku Uniju da nije pokazala solidarnost, a Brisel je kritikovao oštru odmazdu turske vlade. Odnosi između EU i Turske više nisu odnosi između “političkih saveznika” nego “partnera koji sarađuju u nizu područja kao što je borba protiv terorizma ili trgovina”.

Turske nade u snažne odnose sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom takođe su potonule zbog niza sporova, uključujući naoružavanje sirijskih Kurda. Ankara je svijesna isto tako da je njeno trenutno pragmatično partnerstvo sa Iranom i Rusijom, historijskim suparnicima Osmanskog Carstva, neizvjesno, dok je uspon saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana ozbiljno promiješao karte u Zalivu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net