Recent Posts

RASKORAK: Srbi u Crnoj Gori između Amfilohija i Vučića

RASKORAK: Srbi u Crnoj Gori između Amfilohija i Vučića

Danima je crnogorska javnost očekivala da se oglasi i odredi tzv. srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori povodom aktuelnog sukoba oko Kosova, koji je pokrenuo mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije Radović, optužujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da njegova politika “vodi izdaji Kosova”, piše Radio Slobodna Evropa.

BERLIN: objavljeno u kategoriji “Evropa- Vijesti- Magazin” 14. 02. 2018. 11: 22… RASKORAK: Srbi u Crnoj Gori između Amfilohija i Vučića

Ovo se najpre očekivalo od političkih partija koje okupljaju Srbe u Crnoj Gori, a potom i drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića. Zato se postavlja pitanje – zašto je Amfilohije ostao usamljen dok su iz Srbije stizale brojne optužbe tamošnjih ministara i političara na njegov račun?

Najveća opoziciona politička grupacija u Crnoj Gori, Demokratski front (DF), koja okuplja više srpskih nacionalnih partija, oglasila se saopštenjem i javnosti poručila da predsedništvo DF-a smatra da o pitanju Kosova ne postoje “sukobljene strane”, već mišljenja odgovornih institucija srpskog naroda u tom važnom državno-političkom pitanju Srbije i Crne Gore.

“Shodno tome, nije moguće zauzimati strane, na način koji bi rado videli naši neprijatelji, nedobronamjerni mediji i strane agenture, jer su patrijarh SPC, mitropolit MCP (Mitropolija crnogorsko- primorska) i predsjednik Srbije najodgovorniji za slogu i budućnost ovih prostora. Zato DF ne pristaje da učestvuje u bilo kakvoj nametnutoj podjeli koja može imati nesagledive posledice po našu Crkvu i odnose duhovne i svetovne vlasti”, ističe se u saopštenju.

Javnost je očekivala određenja, tim prije što su u oktobru 2008. godine, kada je Crna Gora priznala Kosovo, opozicione srpske nacionalne stranke u znak revolta organizovale protest u Podgorici u kojem je bilo i povređenih, a lider tadašnje opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić je gotovo dvije nedjelje štrajkovao glađu u Skupštini, tražeći da Vlada Crne Gore poništi odluku o priznanju.

Oštre ocjene na račun Vlade zbog priznanja Kosova stizale su i od brojnih drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića u Crnoj Gori i godinama poslije priznanja Kosova.

U septembru ove godine sve te organizacije, koje imaju dobre odnose sa Amfilohijem, dobile su zajednički krov, odnosno sjedište u Srpskoj kući koja je u potpunosti finansirana od novca Vlade Srbije sa 3,4 miliona eura. Pare su opredeljene u periodu dok je Aleksandar Vučić bio premijer Srbije.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović, koji je i potpredsjednik Nove srpske demokratije (NOVA), inače članice DF-a, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da o pitanju ovog aktuelnog sukoba ne želi da bira stranu.

– Najiskrenije, mislim da je to unutrašnja stvar Republike Srbije i SPC, i ne vidim niti razlog, niti neku moju poziciju i opravdanost da na bilo koji način komentarišem ili dajem podršku jednoj ili drugoj strani. Radi se o dvije jake institucije koje predstavljaju srpski narod u najširem njegovom poimanju koje će naći zajednički jezik – kazao je Labudović.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net