Recent Posts

Aktivirao se žuti meteo alarm, stiže snijeg u skoro cijeli REGION

Aktivirao se žuti meteo alarm, stiže snijeg u skoro cijeli REGION

Stiže prava zima, a s njom ledeni dani i jaka košava… Nakon subotnjeg oblačnog i uglavnog suhog dana u nedelju i ponedeljak biće pretežno oblačno, hladno, mjestimično sa snijegom, uglavnom na jugu i istoku Balkana…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Putovanja- Region- Vijesti- Magazin” 14. 02. 2018. 00: 02- Aktivirao se žuti meteo alarm, stiže snijeg u skoro cijeli REGION

Kako je najavio FHMZ i RHMZ, doćiće do formiranja sniježnog pokrivača, a u planinskim predelima i sniježnih nanosa.

Od kako je kalenarski počela zima, tek sada nas, po prvi put, očekuju temperature ispod nule. Snijeg, ledeni dani i jaka košava, vremenske su prilike za narednih nekoliko dana.

Puhaće umjeren i jak vijetar, u košavskom području povremeno i olujni, jugoistočni. U ponedeljak vjetar u slabljenju i postepeni prestanak padavina.

U nedelju će na snazi biti žuti meteoalarm na području skoro cijelog Regiona Balkana, zbog sniježnih padavinna.

Snijega će biti na Kosovu i Metohiji i u zapadnoj, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini..

“Vrijeme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, navodi se u obrazloženju žutog meteoalarma.

Od utorka toplije, povremeno sa kišom.

Prošle godine u ovo vrijeme bio je debeli minus, a većina rijeka bile su zaleđene. Prema podacima Klimatskog centra RHMZ, januar prošle godine bio je četvrti najhladniji januar na Balkanu, posmatrajući period od 1951. do 2017. godine.

Najniža temperatura zabeležena je 8. januara u Sjenici i iznosila je – 27,6 stepeni C. Istog dana na Kopaoniku je tada prevaziđen apsolutni dnevni minimum temperature vazduha koji je iznosio – 24,7 stepeni C.

U većem delu Balkana je zabeleženo 31 mrazni dan. U devet gradova, u koje spada i Sarajevo, zabelježeno je 7 do 13 dana više od prosječnog broja mraznih dana za januar.

Tokom januara prošle godine registrovano je tri hladna talasa, period tokom koga je minimalna dnevna temperatura u domenu veoma hladno i ekstremno hladno pet i više dana.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net