Recent Posts

USPJELA SPARTAKOVA POBUNA

USPJELA SPARTAKOVA POBUNA

Odbojkaši Novog Pazara doživjeli su prvi prvenstveni poraz poslije jedanest kola Super lige Srbije u odbojci. Praktično na početku drugog dijela sezone, i ako je je još prije Nove godine odigrana utakmica prvog, uslovno rečeno proljećnog dijela prvenstva, odbojkaši Novog Pazara gostovali su, ogrnuti plaštom favorita, u Subotici u duelu protiv domaćeg Spartaka. Neke moje kolege bi rekle da su popularni subotički “ golubovi” preletjeli Novopazarce.

Niti su ti “golubovi” popularni, niti su preletjeli, niti se desilo čudo, niti je ekipa Spartaka otkrovenje prvenstva, niti je sramota izgubiti jednu utakmicu nakon nedovoljnog broja treninga u mini pauzi u kojoj u se svi ostali spremali na to da se “rani” Novi Pazari olakša put Vojvodini ka tituli šampiona.

Prosto je…sport je sačinjen od pobjeda i poraza.Ovo je samo dio igre.

Poveli su odbojkaši Novog Pazara sa 1:0 u setovima rješivši prvi dio igre u svoju korist rezultatom 25:21. U drugom setu uloge se mijenjaju pa domaći uspijevaju da poravnaju rezultat nakon što su drugi set završili sa 25:20.

Uslijedio je treći set u kojem je vidjena žestoka maratonska borba u kojoj je Spartak uspio da izbori pol poziciju za završnicu utakmice. Rezultat seta 33:31 za , kad već moje kolege vole da im tepaju , “golubove”.

U četvrtom setu kao da su potpuno dva različita tima istrčala na bojno polje. Novopazarci “ubijaju” sa svih pozicija.”Golubove” uhvatio tutarak, ne znaju na koju bi stranu, kao da je otvorena sezona lova na ove, inače, mirne ptice. Na kraju ekipa iz Novog Pazara dolazi do izjednačenja u setovima 2:2 debelo razarajući domaćina sa 25:13.

Shvatajući valjda da su bolji tim od Spartaka, što su surovo demonstrirali u četvrtom setu, odbojkaši gostujućeg tima se opuštaju, pomalo i uspavani saznanjem da do sada nisu imali premca u mečevima u kojima je taj brek odlučivao pobjednika. Kobne su to bile misli. Sudbina je , eto, htjela da nastradaju od svojeg najjačeg oružja i baš u taj breku izgube utakmicu.

Konačni rezultat seta 17:15 za Subotičane i konačnih 3:2 za domaćina čiji su se odbojkaši radovali kao da su osvojili prvenstvo ili Super kup. Već i po toj radosti vidimo koliko smo veliki odbojkaški factor i koliko je mnogim ekipama postao san da slave u mečevima protiv Novog Pazara kako što smo mi nekad maštali o pobedama protiv Vojvodine, Zvezde i Partizana.

Izgubili smo utakmicu, pa šta. Ne vjerujem da ima ikoga u Novom Pazaru ko bi se radovao tome. Shvatimo ovaj poraz kao redovnu godišnju vakcinaciju odbojkaškog tima Novog Pazara, kao način da se probude svi koji misle da je dovoljno da odbojkaši samo istrče na teren i pobjeda je tu i da ozbiljnije priskoče i nadju se klubu pri ruci…

Nema, dakle, opuštanja i već u utorak u zaostaloj utakmici jedanestog, odnosno drugog proljećnog, kola protiv Mladog Radnika iz Požarevca novopazarski odbojkaši će nam pokazati da li je vakcinacija bila put za ozdravljenje ili pad u krizno stanje koje će potražiti odgovore na mnoga pitanja od finansiranja kluba, ulaganja domaćih biznismena u sada najprepoznatljiviji i najbolji sportski brend Novog Pazara u njegovoj sportskoj istoriji do uslova za treniranje, samih treninga pogotovu u pauzama izmedju polusezona i prostog postavljanja ovosezonskog cilja i trasiranja ambicija.

Lično moje mišljenje je da su odbojkaši fenomenalnim rezultatima uspješno prikrivali i kratkoročno sanirali odredjeni broj problema koji realno postoje pa smo imali i imamo mišljenje da njima teče med i mlijeko zato što ne znamo šta je u pozadini i jer je postojala i postoji nada da će sa svakim novim uspjehom lakše biti rješavani u hodu svi mogući problemi i situacije.

Ne prejudiciram stvari zato što i dalje agilna ali prilično umorena Uprava OK Novi Pazar uvijek je teže ili lakše nalazila načina da savlada eventualne ili novonastale problem i zahtjeve, niti tražim opravdanja za poraz u Subotici, ali prosto svi moramo pokazati više odgovornosti prema ekipi koja nas već četvrtu superligašku sezonu oduševljava rezultatima, sjajnim utakmicama i pobjedama i napokon osvojenim velikim priznanjima kao što su Kup i Super kup Srbije, titulom jesenjeg prvaka Super lige Srbije, učešćem u finalu Kupa i organizacijom fajnal fora, evropskim utakmicama, ekipe koja je mnogo puta do sada učinila da Novi Pazar i dvorana Pendik, na našu čast i zadovoljstvo, budu epicentri odbojke u našoj zemlji. Malo li je…

I naravno, činjenica koja se ne smije nikako zaboraviti: NAVIJAČI! Ta skupina divnih ljudi koji su časno, pošteno i ljudski uvijek bili uz svoj tim, koji su i poraz od Spartaka shvatili najnormalnije kao dio igre i najavili da neće prestati da budu inspiracija i snaga ekipi koja im je bez afera i laži, donijela toliko radosti i učinila ih ponosnim dajući svojim pobjedama i titulama istinski pečat zahvalnosti za sve što rade navijači Novog Pazara koji su i do sada činili da utakmice u Pendiku budu doživljaj od posebne važnosti za sve učesnike kako za pobjednike – odbojkaše Novog Pazara tako i za silne druge poražene ekipe i njihove odbojkaše.

U narednih desetak dana odbojkaši Novog Pazara će igrati još pet vrlo jakih utakmica i u prvenstvu protiv Crvene Zvezde već sljedećeg vikenda, pa poslije toga polufinalne utakmice Kupa Srbije protiv Vojvodine itd.

Prilika je, dakle, već u utorak od 18 sati da se nadjemo u dvorani Pendik i da zajedno nosimo naše odbojkaše do novih pobjeda i trijumfa koji su sigurno pred njima.

Prilog priredili: Fehim Feša Karišik i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net