Recent Posts

STRAŠNO: U Sahari napadao snijeg od 40 centimetara

STRAŠNO: U Sahari napadao snijeg od 40 centimetara

U najtoplijoj pustinji na svetu, u Sahari napadao je sneg od 40 centimetara… Pješčane dine prekrilo 40 cm snijega, ovo se dogodilo samo tri puta u posljednjih 37 godina…

ALŽIR, Ain Sefra– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin” 11. 01. 2018. 16: 55…STRAŠNO: U Sahari napadao snijeg od 40 centimetara

Ovaj se rijedak meteorološki fenomen dogodio svega tri puta u proteklih 37 godina

Umjesto prepoznatljivog pustinjskog pejzaža, Alžirce koji žive na području Sahare prekjučer ujutro dočekala je ledena bajka nakon što je nevjerojatnih 40 centimetara snijega zatrpalo pješčane dine. Ovaj se rijedak meteorološki fenomen dogodio svega tri puta u proteklih 37 godina nedaleko od alžirskog grada Ain Sefra.

Područje visokog tlaka iznad Europe uzrokovalo je proboj hladnog zraka prema sjeveru Afrike i u pustinju Saharu. Ta se hladna zračna masa podigla do 1000 metara nadmorske visine, gdje se nalazi alžirski grad Ain Sefra, okružen gorjem Atlas, pa je u nedjelju ujutro počelo sniježiti.

U Sjevernoj Americi su zabeležene ekstremno niske temeprature i ledene oluje, u Australiji  haraju ekstremno visoke temeprature a u najtoplijoj na svetu pustinji Sahari pao je sneg. Kako javljaju novinske agencije u Sahari ima snijega od 40- ak centimetara. Snijeg je pao na području afričke Sahare, nedaleko od alžirskog grada Ain Sefra,a lokalni stanovnici kažu da oni snijeg nisu videli skoro 40 godina. Poslednji put snijeg je u Aun Sefri viđen 18. februara 1979. godine, kada je oluja trajala oko pola sata.

Grad Ain Sefra se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine i okružen je planinskim masivom Atlas. Prosečna temperatura je u januaru u ovom delu Alžira od 6 do 12 stepeni Celzijusovih. Potparol meteorološke stanice “Met Office” je rekao da je hladan vazduh tokom vikenda najviše pogodio oblast Ain Sefra na sjeveru Alžira a uzrokovan je visokim atmosferskim pritiskom u Evropi. Dodaje, da visok pritisak izaziva hladnije vrijeme nego što je to inače normalno u ovo doba godine, koje se širi prema jugu.

Ain Sefra, grad poznat kao “vrata pustinje” u srpnju ima prosječnu temperaturu od 37 Celzijevih stupnjeva, zbog čega je lokalno stanovništvo mnogo bolje prilagođeno ekstremnim vrućinama, a ne hladnoćama. Nepripremljeni za iznenadne i neočekivane zimske uvjete, vozila na okolnim cestama ostala su ukopana na zaleđenim cestama. Nažalost, snijeg nije dugo trajao s obzirom na to da su se temperature do kasnog poslijepodneva podigle nekoliko stupnjeva iznad ništice. Ipak, za to su vrijeme djeca uspjela napraviti snjegovića, ali i prvi put u životu isprobati sanjkanje. Mnogima će ovaj doživljaj ostati dugo u sjećanju, a do idućeg snijega i nove zimske avanture u Sahari moglo bi proći mnogo godina.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net