Recent Posts

ANKARA: Privedena “ključna figura” u ubistvu ruskog ambasadora

ANKARA: Privedena “ključna figura” u ubistvu ruskog ambasadora

Danas su turske snage bezbjednosti uhapsile muškarca koji je, kako se navodi, imao ključnu ulogu u ubistvu ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova…

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Crna Hronika- Vijesti- Svijet” 11. 01. 2018. 13: 28…ANKARA: Privedena “ključna figura” u ubistvu ruskog ambasadora

Osumnjičeni V.K.A. ranije je bio uhapšen zbog veza sa zabranjenom organizacijom imama Fetulaha Gulena. Istražioci navode da je on koristio aplikaciju “Bajlok” za komuniciranje sa enkripcijom. Ovu aplikaciju koristili su učesnici pokušaja vojnog udara u julu 2016.

Istražitelji su naveli da je osumnjičeni koristio “Baj lok”, aplikaciju za poruke sa šifrovanim porukama koju je, prema saopštenju istražitelja, ta teroristička grupa koristila tokom pokušaja puča.

Ruski ambasador u Turskoj smrtno je ranjen tokom govora na otvaranju izložbe fotografija u Ankari, a policija je saopštila da je napadač, policajac Mevlut Mert Altihnas, ubijen.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je tada saopštilo da ubistvo ambasadora te zemlje karakteriše kao teroristički napad, a ruski Istražni Komtet pokrenuo je kriminalnu istragu o “aktu unutrašnjeg terorizma”.

Kako agencija podseća, u decembru 2017, Dejli Sabat je citirao zvaničnu izjavu turskih tužilaca da je ubica bio povezan sa Gulenom, da su se oni upoznali i da su sve informacije poslate na telefon ubice.

Ambasador Karlov ubijen je u decembru 2016. dok je držao govor na ceremoniji otvaranja izložbe fotografija u Ankari. Napadač, policajac Mevlut Mert Altintas, ubijen je na licu mijesta. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova opisalo je taj događaj kao teroristički napad. Tursko tužilaštvo tvrdi da se imam Gulen sastao sa ubicom i da su određene informacije poslate u Altintasov telefon.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net