Recent Posts

Kako skuhati ili ispeći domaću ili tursku kafu u regionu i šire

Kako skuhati ili ispeći domaću ili tursku kafu u regionu i šire

Na kraju, i nije toliko bitno na koji način skuvate kafu, dok god uživate u njoj i imate sa kim da je podelite uz razgovor…
ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti-Recepti- Kultura- Region- Magazin” 10. 01. 2018. 20: 48… Kako skuhati ili ispeći domaću ili tursku kafu u regionu i šire

Regionalni portal iBalka.net kontinuirano piše a i naši reporteri prate adete i običaje na Balkanu ali i šire. Ove večeri možete da saznate sve o svojoj omiljenoj kafi. Ali za ljude na Balkanu i dalje neprikosnovena kraljica je kafa po bosanski je- „domaća“ tj „turska“.

Prvo što je bitno da znate je da je „turska kafa“ način kuhanja, a ne vrsta kafe- za ovu svrhu se koristimo najsitnije samljevena kafa. Trenutno je zastupljena na Bliskom istoku, sjevernoj Africi, Kavkazu, Balkanu, istočnoj Evropi i na širem prostrou planete zemlje. Riječ kafa vuče korene od arapske reči qahwah, a da najveću vrijednost kafa ima upravo u turskoj kulturi pokazuju i riječi za doručak kahvalti- bukvalno značenje “prie kafe”, i smeđa boja – kahverengi- u prevodu “boja kafe”.

Postoji mnogo načina za kuhanje tuske kafe, mnogo varijacija na istu temu a razlika je na kraju samo u ukusu koji je gorči ili slađi. Kod nas na Balkanu je možda najčešći sledeći način- voda se stavi da provri, skloni se sa vatre da se doda kafa, promješa, i vrati na ringlu na još par sekundi da se podigne pijena. Ipak, neki tvrde da je bolje staviti kafu u hladnu vodu i zajedno je kuhati dok se ne stvori phena- na taj način kafa nije toliko gorka jer gorčina dolazi upravo iz kontakta kafe i ključale vode. Takođe je bitno da se kafa kuha na srednjoj temperaturi jer će se tako ukus najbolje izvući iz kafe. Neki drugi pak misle da je najbolje kafu staviti u šoljicu, a zatim je preliti vrelom vodom i promiješati.
 
Turski metod se razlikuje u tome što kafa treba da provri tri puta. Prvo se stavi kafa u hladnu vodu, a zatim se polahko zagrijeva dok ne krene da se diže pijena. Pijena se kašičicom pokupi i stavi u šoljicu, a kafa se vrati na vatru da ponovo provri i da se ponovo dzezva napravi pjena, a zatim se postupak ponovi. Ovo treba uraditi ukupno tri puta, a kad poslednji put provri, kafu naliti u šoljicu preko pijene.
 
Bosanski način pripreme kafe je sledeći- kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagrije. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vruću ringlu da se malo zagrije, a zatim se prelije vrelom vodom, promješa, i ostavi da se zakuha dok ne krene da se diže phena.U Bosni postoji na pretek zanimljivih naziva za kafu, pa je tako priljevuša druga kafa skuhana od preostalog taloga prve prelivenog vodom. Kafa razgalica je prva jutarnja, veoma jaka, koja služi da se čovjek razbudi i razgali, razgovoruša je ona koja se pije u društvu, šutkuša je večernja, a sikteruša poslednja dnevna, tj poslednje posluženje gostima i znak da im je vreme da odu.
 
Neki od univerzalnih savjeta za kuhanje turske kafe:
 
– Najbolje je kuhati je u bakarnoj džezvi i na šporetu na drva (zbog postepenog prenosa toplote)…
– Najbolje je početi sa hladnom vodom, a ako pijete sa šećerom, dodajte ga odmah nakon što stavite džezvu na šporet..
 
– Voda ne treba da provri, najbolje je skloniti je u trenutku neposredno prije ključanja…
 
– Kada sipate kafu, miješajte je samo u jednom smijeru, zbog boljeg taloženja kafe…
 
– Kada je sipate u šolje, sipajte polako, nemojte da je saspete naglo…
 
Na kraju, i nije toliko bitno na koji način skuhate kafu, dok god uživate u njoj i imate sa kim da je podijelite uz razgovor. Vaš iBalkan.net vam želi prijatno kahfenisanje!!!

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net