Recent Posts

Od sada u Zavodu za javno zdravlje besplatne analize virusologije

Analize iz oblasti virusologije u Zavodu za javno zdravlje

U Zavodu za javno zdravlje počeo je sa radom novi savremeni aparat Elisa, na kojem će moći da se rade analize virusologije. Kupovinu ovog neophpodnog medicinskog aparata pomogao je grad Novi Pazar, koja je iz budžeta izdvojila million dinara. Kvalitetna zdravstvena zaštita građana Novog Pazara jedan je od prioriteta lokalne samouprave.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da se sa lokalnog nivoa rad Zavoda za javno zdravlje podržava od osnivanja, pa je iz gradskog budžeta izdvojen novac za kupovinu ELISA aparata, kojim se proširuje asortiman analiza ove zdravstvene institucije. Građani će ovom uslugom uštedeti novac, jer su istu morali da plaćaju u privatnoj režiji.

“Ovim aparatom građani su dobilli priliku da besplatno vrše određene analize za koje su do sada morali da izdvajaju i do 6.000 dinara u privatnim laboratorijama. Cilj gradske uprave Novog Pazara je bio, a biće i u narednom periodu da pomaže razvoju zdravstvene zaštite,a kako bi građani imali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić ističe da će ovaj novi savremeniji aparat olakšati rad i medicinskom osobolju, a građani će brže dobiti rezultate. Mikrobilozi su nekada radili na manjem analizatoru i sporije, kasnije na boljem ali dotrajalom aparatu, ali zbog kvara pojedine analize u poslednjih dva meseca nisu bile moguće.

“Zahvaljujem lokalnoj samoupravi što nam je pomogla sa million dinara, a mi smo od sopstvenih sredstava obezbedili 2.160.000,00 dinara. Kupili smo autpmatski analizator Elisa i svi testovi će ovde moći da se rade. Tokom dana možemo da izbacimo i 12 različitih analiza. Pacijentima je potreban samo uput izabranog lekara i sve analize mogu da rade besplatno”, rekao je Spahić.

Na ovom paratu se mogu uraditi brojne analize, kao i ceo asortiman TORCH testa, koji podrazumeva da se pregledom krvi  mogu otkriti brojne bolesti kao što je toksoplazmoza, HIV, sifilis, male boginje, rubella, virus herpesa i mnoge druge

Odeljenje za informisanje grada Novog Pazara-Jasmina Kruševljanin Bondžuković i  Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net