Recent Posts

PISTINJASKA PRAŠINA Saharski pijesak zasut će Bosnu i Hercegovinu

PISTINJASKA PRAŠINA Saharski pijesak zasut će Bosnu i Hercegovinu

Saharski pijesak stiže u BiH…pustinjska prašina iz Sahare nošena južnim vjetrom već sutra stiže do Evrope, najprije do Italije, Francuske, a pogodit će i Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje.

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Putovanja- Magazin” 08. 02. 2018. 06: 12 PISTINJASKA PRAŠINA ISaharski pijesak zasut će Bosnu i Hercegovinu…

Kiša će padati sa pustinjskim pijeskom… Veliki nanosi pijeska iz Sahare stižu u Europu, neće zaobići ni Balkan…

Pustinjska prašina iz Sahare nošena južnim vjetrom već sutra stiže do Europe, najprije do Italije, Francuske, a pogodit će i nas i susjedne zemlje.

Prema mapi vidljivo je kako će južni vjetar saharsku prašinu dovesti i do Bosne i Hercegovine te susjedne nam Hrvatske i Srbije.

Južni vjetrovi diljem Mediterana te u zapadnoj i srednjoj Evropi sljedeći dana donijet će velike nanose pustinjske prašine iz Sahare, piše

Prema mapi koju je objavila stranica severe-weather.eu iz pustinje u Sahari u Evropu već sutra stiže nanos prašine. Veće količine će proći kroz Italiju, Sardiniju i Francusku, a onda u Španiju, Švicarsku i Veliku Britaniju.

Saharski pijesak stigne u Evropu dva- tri puta godišnje. Srećom nije toliko opasan za avione koliko i vulkanska prašina pa se ne očekuju smetnje u zračnom prometu.

Velike količine saharske prašine prvo će proći kroz dijelove Italije, Korziku i Sardiniju, zatim u Francusku, Španiju, Švajcarsku, Veliku Britaniju…

Saharskom prašinom biće pogođen i alpski region u Italiji, kao i Njemačka i druge evropske zemlje…

Struje iz sjeverne Afrike svakog proljeća donose saharski pijesak u naše krajeve, samo što je njegova koncentracija nekada veća, a nekada manja.

Tako na Kipru, par dana poslije oluje u Sahari, kada struje donesu pijesak, prašina zakloni sunce, ljudi jedva dišu, a na ravnim površinma stvara se debeo sloj najsitnijeg žutog praha. To se čisti nedeljama, a ne danima.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net