Recent Posts

ISTANBUL Kolinda Grabar od sutra u posjeti Republici Turskoj, fokus i glavna tema BiH

ISTANBUL Kolinda Grabar-Kitarović od sutra u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj

Kolinda Grabar- Kitarović sastaće sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Hrvatski mediji, pozivajući se na Ured predsjednice, fokus su stavili na Bosnu i Hercegovinu, navodeći kako će naša zemlja navodno biti jedna od glavnih tema.

ISTANBUL- ZAGREB: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Ekonomija- Magazin” 08. 02. 2018. 19: 42 ISTANBUL Kolinda Grabar od sutra u posjeti Republici Turskoj, fokus i glavna tema BiH

– Kada je BiH u pitanju, hrvatska predsjednica s turskim kolegom namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, posebno o izbornom zakonodavstvu uoči općih izbora u BiH u oktobru- prenijela je državna agencija iz Zagreba i Istanbula

Grabar- Kitarović i Erdoğan također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska- BiH- Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine, stoji u najavi. Erdoğan je u aprilu 2016. godine razgovarao s hrvatskim državnim vrhom i prisustvovao proslavi stote godišnjice islama u Hrvatskoj. I tada je tema bila stvaranje trilaterale Zagreb- Sarajevo- Ankara, podsjećaju dvije državne novinske agencije…

Neki mediji u susjednoj Hrvatskoj, pa i u BiH, a koji podupiru hadezeovsku politiku s obje strane državne granice previše su sebi dali oduška, pa čak drže da će Erdoğan lično, a sve to nakon što ga Grabar-Kitarović zamoli, tražiti od Bakira Izetbegovića da prihvati prijedlog izmjena Izbornog zakona, onog HDZ-ovog. Drugim riječima, da potpiše getoizaciju Bošnjaka, treći entitet i diskriminaciju stanovništva u ovoj zemlji. Među optimističnima i maštovitima se našao i Miro Kovač, bivši šef hrvatske diplomacije, koji je, ako su mediji dobro prenijeli, mrtav-hladan izjavio:

– Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene Izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni.

Osim što Hrvatska nije garant Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego potpisnik, nevjerovatno je da se bilo ko u Hrvatskoj, pa i hrvatskoj komponenti u BiH, može nadati “pridobijanju Turske” za izmjene Izbornog zakona po želji Dragana Čovića i po šnitu Herceg- Bosne.

Republika Turska, što su njeni zvaničnici uključujući Erdoğana, više puta govorili, zainteresirana je za stabilnost Balkana u svakom pogledu i gradnju prijateljskih odnosa. Emotivni, često i decidno potcrtavan kao bratski odnos Bošnjaka i Turaka, nikako ne znači da Turska neće i ne gradi prijateljske odnose sa svima na Balkanu, ali isto tako ne znači ni da će “bratski” zamoliti Bošnjake da pristanu na getoizaciju i podjelu vlastite države. Niti bi, na kraju krajeva, to neko prihvatio. Turska je, u odnosu na BiH, zainteresirana za njen teritorijalni integritet i suverenitet, kao i unutrašnje uređenje bez podjela i diskriminacija bilo koga.

Erdoğanovi, odnosno stavovi Republike Turske, spram BiH su konstantni. Ta zemlja se nikada, za razliku od Kolindine domovine, nije miješala u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. “Stabilnost BiH u isto vrijeme je i stabilnost regije. Turska neće dozvoliti daljnju podjelu BiH”, potcrtao je u septembru Haldun Koc, turski ambasador u Sarajevu, čije riječi bez sumnje odražavaju tursku vanjsku politiku na ovim prostorima. Daljnja podjela BiH znači upravo prihvatanje izbornog zakona onako kako su ga nacrtali Dragan Čović i ekipa, pa sada pokušavaju lobirati.

U vezi s najavama hrvatskih medija, još jedna je interesanta tema navedena- “odnosi između EU-a i Turske te uloga Ankare u upravljanju migracijama”. Kao i u slučaju njenog odlaska u Rusiju, kada ju se predstavljalo za EU-ovog izaslanika na razgovorima s Vladimirom Putinom, po istoj shemi joj se pridaje preveliki značaj sada. Kolinda Grabar-Kitarović je zapravo ona predsjednica u crvenoj haljini, što se gura uz Donalda Trumpa, da bi ju neko fotografirao u društvu svjetskih moćnika. I ništa više od toga.

U konkretnom slučaju, osim što je posjeta hrvatske predsjednice Turskoj predimenzionirana u medijima u BiH i RH, ovdje je očito izražena i potreba da se Bosni i Hercegovini, odnosno Bošnjacima, nađe vanjski mentor njihovih političkih i nacionalnih interesa, odnosno neko s kim se pregovara i odlučuje u njihovo ime. Bh. Hrvatima je to Zagreb, Srbima je Beograd, a Bošnjacima se kao takva tendenciozno pokušava nametnuti Ankara, što ona nije, niti pokušava biti. Odluke u Bosni i Hercegovini, i o Bosni i Hercegovini, donose se u Sarajevu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net