Recent Posts

VJERNICI Pravoslavci: Srećan Božić– Hristos se rodi

VJERNICI Pravoslavci: Srećan Božić– Hristos se rodi

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić– rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “ Region- Kultura- Magazin” 07. 01. 2018. 13: 43- VJERNICI Pravoslavci: Srećan Božić– Hristos se rodi

Hristos se rodi!

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svijet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema vijerovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Tradicionalno, od 2002. godine, ponoćna liturgija služi se u Hramu Svetog Save oko kog se tokom večeri okupio veliki broj građana.

Praznovanje Božića počeće prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služio je večernju liturgiju.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici koji Božić obelježavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju riječima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vjernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik – od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net