Recent Posts

SRETAN BOŽIĆ I UGODNA BADNJA NOĆ

SRETAN BOŽIĆ I UGODNA BADNJA NOĆ

Pravoslavni vjernici  večeras će proslaviti Badnje veče, a sutra tradicionalno u krugu porodice najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić kojim se obilježava Hristovo rođenje.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj za hrišćanstvo. Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva,  pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Pravoslavni Božić proslavlja  se u duhu mnogih običaja, a prvenstveno porodičnog ozračja. Tako se na dan Božića ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svadji trebali izmiriti, te jedni drugima oprostiti.

Obilježavanje Božića počinje danas na Badnji dan, a cijela će njegova proslava trajati tri dana. Sedmog dana po Hristovom rođenju po starom se kalendaru obilježava početak Nove godine, u noći između 13. i 14. januara.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. Svima koji se raduju, od srca želimo da blagdanske dane provedu u zdravlju i radosti.

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net