Recent Posts

VRUĆA POSJETA: Erdogan od petka u Parizu, susret sa francuskim kolegom Makronom

VRUĆA POSJETA: Erdogan od petka u Parizu, susret sa francuskim kolegom Makronom

Erdogan će posjetiti Francusku u trenutku kada su dugogodišnji pregovori Ankare o ulasku Turske u EU gotovo zaustavljeni i kada je oštro kritikuju…

ANKARA- PARIZ: Objavljeno u kategoriji “Evropa- Ekonomija- Vijesti- Magazin” 04. 01. 2018. 19: 25″… VRUĆA POSJETA: Erdogan od petka u Parizu, susret sa francuskim kolegom Makronom…

Erdogan će posjetiti Francusku u trenutku kada su dugogodišnji pregovori Turske o ulasku u EU gotovo zaustavljeni i kada Ankaru oštro kritikuju zbog odnosa prema protivnicima turskog predsjednika poslije neuspjelog vojnog državnog udara od prije godinu i po dana.

“U petak (5. januara) idem u Francusku. Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima Francuske i Turske”, najavio je Erdogan u televizijskom obraćanju članovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP)…

Ranije je Erdogan izrazio nadu u bolje odnose sa EU rekavši domaćim i stranim novinarima akreditovanim u Turskoj: “Uvijek sam to govorio. Moramo da smanjimo broj neprijatelja i povećamo broj prijatelja”.

Francuski novinar Lup Biro (Loup Bureau), koji je proveo u turskom zatvoru gotovo dva mjeseca pod optužbom za terorizam, vratio se u Francusku nakon što se Makron založio kod Erdogana da ga oslobode.

Makron je u septembru u intervjuu za jedan grčki list izjavio da se “Turska objektivno udaljila od EU poslednjih mjeseci uz uznemirujuća skretanja koja ne mogu ostati bez posledica”.

“Približavanjem Francuskoj Turska želi da pruži novi podsticaj kandidaturi za članstvo u EU”, smatra profesorka političkih nauka na pariskom univerzitetu Siens Po (Sciences Po) Žana Žabur (Jana Jabbour)…

Turski lider u poslednjih godinu dana bio je čest gost u Rusiji, zemljama Persijskog zaliva i Africi ali je od ljeto 2016. rijetko boravio u Evropi.

Posjeta Francuskoj  u proteklih godinu dana, osim na samite Grupe 20 i NATO-a, jedine članice EU u koje je Erdogan putovao bile su Poljska i Grčka.

Erdogan je hvalio Makrona, kao i njemačke lidere, zbog podrške oko pitanja Jerusalima rekavši da su EU i Anakara na gotovo identičnoj i istoj strani.

Pred posjetu Parizu Edoganov portparol Ibrahim Kalin opisao je Francusku kao “vodećeg saveznika” i izrazio nadu da će posjeta dati novi podsticaj savezništvu Ankare i Pariza.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net