Recent Posts

NAŠ SAVJET: Šta možemo jesti za večeru i prije spavanja

NAŠ SAVJET: Šta možemo jesti za večeru i prije spavanja

Postoje namirnice koja blagotvorno djeluje na tijelo ako se jedu prije odlaska u krevet ili pak u sitnim noćnim satima…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Region- Recepti- Vijesti- Magazin” 04. 01. 2018. 00: 15… NAŠ SAVJET: Šta možemo jesti za večeru i prije spavanja…

“Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah”, stara je mudra poslovica koje bi se trebali držati kada su u pitanju naši obroci. Kao što poslovica kaže, posljednji obrok u danu trebao bi biti što jednostavniji i skromniji kako ne bi opterećivao naš želudac pred spavanje.
 
Nakon jela, sva krv odlazi u želudac, pritisak pada, osjećamo se umorno jer se sve tjelesne funkcije usmjeravaju zadatku da prerade hranu. Ukoliko je ta hrana bila masna, ljuta ili pretjerano slatka naš se organizam više i dulje muči da je obradi; dolazi do probavnih smetnji, žgaravice, nadutosti, težine na želucu– okretanje u krevetu, mučnina, posezanje za sodom bikarbonom i obećanjima samim sebi da se nećemo više prežderavati prije spavanja.

Večera je uvijek najproblematičniji obrok u danu, onaj oko kojeg se najviše lome koplja – te preskočiti, te nešto malo, tek toliko, te voće, te “kao siromak”… savjeta kao u priči.

I ptice na grani znaju da nije dobro jesti prije spavanja, no ima ljudi koji jednostavno ne mogu otići u krevet prazna trbuha. Ima i onih koji se bude noću i vire u hladnjak. I za jedne i za druge imamo dobru vijest.

Naime, postoje namirnice koja blagotvorno djeluje na tijelo ako se jedu prije odlaska u krevet ili pak u sitnim noćnim satima.

Jedna od njih je mozzarella – u samo jednoj kuglici ima manje od 100 kalorija, tek gram ugljikohidrata, ali zato obiluje proteinima – čak ih je šest grama u kuglici ovog finog sira. Mozzarella je dobar izvor vitamina D i kalcija.

Ako vam mliječni proizvodi teško padaju, možete jesti orašaste plodove poput badema i oraha.  Zasitit će vas, umiriti vam želudac i opskrbiti dobrim masnoćama, magnezijem, selenom i vitaminom E.

Zapravo, jedino je važno da ono što jedete u kasne noćne sate obiluje proteinima, a ne ugljikohodratima.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net